Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2019 12:04

Ομιλία ΠτΒ κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ολομέλεια με την ευκαιρία της επίσκεψης της Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην Κύπρο

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κα Gabriela Cuevas Barron. Η εδώ παρουσία της επιβεβαιώνει την προσήλωση του μεγαλύτερου διεθνούς κοινοβουλευτικού οργανισμού στην ενίσχυση των σχέσεων με τα εθνικά κοινοβούλια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στους πολίτες της Κύπρου ότι η Διακοινοβουλευτική Ένωση, ως μοναδικός παγκόσμιος κοινοβουλευτικός οργανισμός, εργάζεται για την προστασία και οικοδόμηση της παγκόσμιας δημοκρατίας, θέτοντας στο επίκεντρο τον πολιτικό διάλογο και τον άνθρωπο, με σεβασμό προς όλους και με δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας.

Αριθμώντας σήμερα 179 Κοινοβούλια μέλη και επιτυγχάνοντας να αποτελεί πλέον την κοινοβουλευτική διάσταση των Ηνωμένων Εθνών, η Διακοινοβουλευτική Ένωση γιορτάζει φέτος 130 χρόνια από την ίδρυσή της, συνεχίζοντας να εργάζεται και να υπηρετεί τις βαριές παρακαταθήκες των συνιδρυτών της, William Randal Cremer και Frédéric Passy.

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Η συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διακοινοβουλευτική Ένωση παρέχει την ευκαιρία στο Σώμα, όπως και στα υπόλοιπα Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, να προσδιορίζουν και να αναβαθμίζουν συνεχώς τη θέση τους στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, με γνώμονα τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας. Όπως εσείς, και εγώ πιστεύω βαθιά στη δύναμη της συνεργασίας. Έχουμε, ως Κοινοβούλιο, καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και βασικούς παράγοντες στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι τριμερείς αυτές συνεργασίες έχουν κοινό στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης, προς όφελος των λαών μας και της περιοχής γενικότερα.

Βασική συνιστώσα του θετικού μας ρόλου στην περιοχή αποτελεί ο αγώνας μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Προσπάθειά μας είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως κάθε άλλο κράτος, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει ξεκάθαρη θέση για τα ζητήματα αυτά. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων και η εξίσωση του θύτη με το θύμα, δυναμιτίζει τις προσπάθειές μας και ενθαρρύνει τον επιδρομέα. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω και τις πρόσφατες νέες τουρκικές κινήσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο. Την πόλη «φάντασμα» ή την πόλη «όραμα», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοί της, οι οποίοι γενιά με γενιά περιμένουν εδώ και 45 χρόνια να επιστρέψουν στην πόλη τους. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω εκ μέρους όλου του Σώματος την ευγνωμοσύνη μας, γιατί η Διακοινοβουλευτική Ένωση υιοθέτησε από το 1990 ένα πολύ ισχυρό ψήφισμα για την υπόθεση της Κύπρου.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες τεράστιων αλλαγών, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι Κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και άλλοι θεσμοί καλούνται να προσαρμοστούν, έχοντας στα χέρια τους ίσως το πιο μεγαλόπνοο εγχειρίδιο όλων των εποχών; την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015. Προς επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που βρίσκονται στο επίκεντρό της και, προκειμένου να καταστούν οι Κυβερνήσεις υπόλογες στις δεσμεύσεις τους, απαιτείται και η συμμετοχή και δέσμευση των Κοινοβουλίων, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και χωρίς αποκλεισμούς, για ένα δικαιότερο και ασφαλέστερο κόσμο.

Καταθέτω εδώ την κοινή μας βούληση να εργαστούμε μαζί για μια καινούργια προσέγγιση η οποία θα αξιοποιεί πρωτοβουλίες, όπως αυτές που ανέλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων με την «Παράλληλη Βουλή» και το «Σπίτι του Πολίτη».

Η χώρα μας αποτελεί γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα από το 1978 στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και στο έργο της για έναν κόσμο προόδου, ευημερίας, ειρήνης και ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε, με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες μας και την ίδια τη δημοκρατία, που δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένη.

(ΜΓ)