Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2019 13:12

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στο Λουξεμβούργο

Η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου (επικεφαλής) και οι βουλευτές κ.κ Κυριάκος Χατζηγιάννη και Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν μεθαύριο, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, στο Λουξεμβούργο, για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 8 Ιουλίου 2019. Την αντιπροσωπεία θα συνοδεύσουν η Πρώτη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Μαρίνα Αδαμίδου και  η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κα Λουκία Μούγη.

Γενικό θέμα της Συνόδου είναι «Η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης για την προώθηση της ασφάλειας: O ρόλος των Κοινοβουλίων». Οι Κύπριοι βουλευτές θα λάβουν μέρος σε κοινές και χωριστές συνεδρίες των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης: Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα. Ο κ. Χατζηγιάννη, ως Εισηγητής της Επιτροπήςαυτής, θα παρουσιάσει έκθεση και προσχέδιο ψηφίσματός του για συζήτηση και έγκριση από την Επιτροπή. Εξάλλου, στο πλαίσιο της ίδιας Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννη θα παρουσιάσει, από κοινού με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ελβετίδα βουλευτή κα Margareta Kiener Nellen, έκθεση συμπερασμάτων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, μετά από δύο διερευνητικές επισκέψεις τους.

Θα συζητηθούν επίσης και θα τεθούν προς ψήφιση πρόσθετα ψηφίσματα, εκ των οποίων ψήφισμα που κατέθεσε η κα Χαραλαμπίδου, με τίτλο «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή του ΟΑΣΕ», το οποίο θα συζητηθεί στο επίπεδο της ολομέλειας της Συνέλευσης. Θέματα που θα απασχολήσουν επίσης τη Σύνοδο είναι, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις από τους επιστρέφοντες ξένους τρομοκράτες μαχητές, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω της προώθησης συνεκτικών, χωρίς αποκλεισμούς, κοινωνιών και αξιοπρεπών επιστροφών και μετεγκαταστάσεων μεταναστών, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και της μη ανεκτικότητας, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και των νέων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της διασφάλισης της πρόσβασης στην αειφόρο ενέργεια κ.ά. Τα ψηφίσματα των τριών Επιτροπών και τα πρόσθετα ψηφίσματα, τα οποία θα εγκριθούν από την Ολομέλεια, θα αποτελέσουν την Τελική Διακήρυξη της Συνόδου.

Εξάλλου, η κα Χαραλαμπίδου, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, και ο κ. Χατζηγιάννη, ως μέλος του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, θα λάβουν μέρος σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην παρούσα Σύνοδο και προσεχείς δραστηριότητες, καθώς και τη λειτουργία της Συνέλευσης. Ο κ. Χατζηγιάννη θα λάβει επίσης μέρος σε συνεδρία της ad hoc Eπιτροπής για τη Μετανάστευση, στο πλαίσιο της οποίας θα προβεί σε ενημέρωση για την κατάσταση στην Κύπρο. 

(ΜΓ/ΕΙ)