Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2019 15:17

Ολοκληρώθηκαν στη Μόσχα οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ανάπτυξη του Κοινοβουλευτισμού

 Παρεμβάσεις Κυπρίων βουλευτών

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μόσχα, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin, οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ανάπτυξη του Κοινοβουλευτισμού. Το Συνέδριο φιλοξενούσε το Κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τις 30 Ιουνίου 2019. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε τριμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ. Άντρο Κυπριανού (επικεφαλής), κ. Άγγελο Βότση και τη βουλεύτρια κα Άννα Θεολόγου.

Την εναρκτήρια ολομέλεια του Συνεδρίου προσφώνησαν ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, κ. Volodin Viaсheslav, η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (‘Ανω Βουλή) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κα Valentina Matviyenko και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Sergey Lavrov. Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με παράλληλες θεματικές ενότητες, στις οποίες συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αναφέρονταν στη διεθνή ασφάλεια, τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και το νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό μέλλον.

Ο κ. Κυπριανού συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα “Διεθνής Ασφάλεια: Διάλογος των Νομοθετών για την Ειρήνη και τη Σταθερότητα”. Σε σχετική παρέμβασή του, σημείωσε ότι η επιστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενισχύει και αναβαθμίζει τον διακοινοβουλευτικό διάλογο, συμπράττοντας στη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος και την ειρήνη. Η διοργάνωση ενός συνεδρίου στα πλαίσια της διακοινοβουλευτικής διπλωματίας, πρόσθεσε, αναδεικνύει τη σημασία του γόνιμου διαλόγου και των εποικοδομητικών ανταλλαγών για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού στον κόσμο. Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε για την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διακοινοβουλευτικών σχέσεων και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα κοινοβούλια στις σημερινές παγκόσμιες υποθέσεις. Τόνισε, εξάλλου, ότι η υπεράσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα του σεβασμού των αρχών της κρατικής κυριαρχίας, της μη επέμβασης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, βρίσκονται στο επίκεντρο των θέσεων της Κύπρου. Ευχαρίστησε δε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχρονική της στήριξη στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου, ενώ στηλίτευσε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τέλος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας και ευχήθηκε ο διακοινοβουλευτικός διάλογος να συμβάλει στην επικράτηση του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στον κόσμο.

Ο κ. Βότσης έλαβε μέρος στη θεματική ενότητα “Διακοινοβουλευτική Συνεργασία: Αρχές, Τάσεις και Θεσμοί”.  Σε παρέμβασή του, υπογράμμισε το ρόλο που επιτελούν τα κοινοβούλια στην κατανόηση του πολύπλοκου περιβάλλοντος, που διαμορφώνεται από τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας. Σημείωσε δε ότι οι διεθνείς σχέσεις, στο πολυμερές επίπεδο, βασίζονται στις αρχές της συνεργασίας, του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ κρατών, κοινοβουλίων και άλλων θεσμών. Μέσω των ανταλλαγών αυτών, πρόσθεσε, διευρύνονται και εμβαθύνονται οι σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων προσώπων και θεσμών, προωθώντας λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σύγχρονες τάσεις των διεθνών σχέσεων για ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες υποθέσεις, μέσω της ενδυνάμωσης του μοντέλου της συμμετοχικής δημοκρατίας. Ανέφερε συναφώς τη θεσμοθέτηση στην Κύπρο της “Παράλληλης Βουλής”, από την ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να εισακούονται η άποψη και οι θέσεις τους, στη βάση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας. Ο κ. Βότσης υπογράμμισε, τέλος, τον ρόλο που διαδραματίζει η πολυμερής και δη η κοινοβουλευτική συνεργασία, καθώς και η ενεργότερη ανάμειξη των πολιτών στα κοινά, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας των κρατών και των λαών.

Η κα Θεολόγου πήρε μέρος στη θεματική ενότητα “Νομοπαρασκευαστικό και Νομικό Πλαίσιο για το Ψηφιακό Μέλλον: Λύσεις και Προκλήσεις”. Στην παρέμβασή της, σημείωσε ότι το νομοθετικό έργο για το ψηφιακό μέλλον πρέπει να διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη του κόσμου και την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών. Η ψηφιακή εποχή, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος. Σημείωσε επίσης ότι τα νομοθετικά σώματα οφείλουν να ρυθμίζουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της περαιτέρω νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος κάθε χώρας, ενάντια στο λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Η ενίσχυση των υποδομών των κοινοβουλίων, σε τεχνολογικό και ανθρώπινο δυναμικό, πρόσθεσε, μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της έγκαιρης νομοθέτησης επί της εξελισσόμενης ψηφιοποίησης του κόσμου, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενέχει το ζήτημα αυτό. Η κα Θεολόγου αναφέρθηκε, τέλος, στις δομές που επιλαμβάνονται θεμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής στρατηγικής στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεχούς κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την ψηφιακή πολιτική, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τους πολίτες κάθε χώρας.

---------------------------

ΑΜ/ΕΙ