Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2019 11:23

Ομιλία Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Οικονομικών για την Εθνική Στρατηγική για το Blockchain

Το κάλεσμα των καιρών σήμερα για τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακή ενσωμάτωση απαιτεί και από τη χώρα μας τη δημιουργία αυτών των δομών που θα συμπεριλάβουν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. Ως Βουλή, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα αυτά, ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια τον προβληματισμό γύρω από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με στόχο η ενεργοποίηση αυτού του προβληματισμού να ενθαρρύνει ενέργειες συμμετοχής της Κύπρου στην Επανάσταση αυτή.

Με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, συζητήθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 2018 η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών Blockchain στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε στη συνέχεια σε έμπρακτη εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2018, αποφασίστηκε η σύσταση της Ad Hoc Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain, με την εφαρμογή πιλοτικών έργων σε υπηρεσίες του κράτους, καθώς και με την εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων. Η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες, Blockchain», όπου με τη συμμετοχή και τη συμβολή εξειδικευμένων εισηγητών και συμμετεχόντων, εξετάστηκαν και παρουσιάστηκαν απόψεις σχετικά με τις επιδράσεις των νέων αυτών τεχνολογιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Υλοποιώντας την απόφασή μας για δημιουργία δικτύου συνεργασίας των φορέων, προχώρησε η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain), ώστε σε τοπικό επίπεδο να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν τάχιστα και ομαλά οι νέες τεχνολογίες. Η Εθνική Στρατηγική θα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας μας για μια ψηφιακή μεταμόρφωση, παρέχοντας το αναγκαίο πλαίσιο, καθώς και έναν οδικό χάρτη, προς εξερεύνηση των εφαρμογών της Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού και της τεχνολογίας Blockchain σε διάφορους τομείς, προς τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, αλλά και προς την αντιμετώπιση των όποιων πιθανών κινδύνων και απειλών. Κύριος στόχος είναι η συμπόρευση της χώρας μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό επαναστατικό ρεύμα και η ενεργός και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της σε αυτή την αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και ιδιαίτερα τα μέλη της Ad Hoc Ομάδας Εργασίας, τα οποία προέρχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και την εμπειρογνώμονα κα Βικτώρια Κιμωνίδου.

 

(ΕΚ/ΕΙ)