Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2019 14:20

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σερβίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τη Σερβία

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σερβίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Νίκος Τορναρίτης και τα Μέλη, κ. Άριστος Δαμιανού, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κ. Άγγελος Βότσης, κ. Κωστής Ευσταθίου και κ. Λίνος Παπαγιάννης, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο, δρα  Žarko Obradović  και τα Μέλη κα Ljiljana Malušić και κ. Nikola Savić,  της Επιτροπής Εξωτερικών της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας καθώς και με την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Σερβίας-Κύπρου στη Σερβική Βουλή, κα Biljana Pantić Pilja και τα Μέλη της Ομάδας, κυρίες Stanislava Janošević και Dragana Barišić.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας εξήρε τις σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο και τη Σερβία στο διακρατικό και το διακοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως επίσης και στο επίπεδο των δύο λαών. Εξέφρασε την εκτίμησή του, επίσης, για τη στάση αρχών που τηρεί η Σερβία σε ό,τι αφορά στον αγώνα της Κύπρου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κύπρου στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Σερβίας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες και εξέφρασε ικανοποίηση για τις άριστες σχέσεις των δύο κοινοβουλίων και κρατών, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπεγράφη μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο για καθιέρωση πρακτικότερης συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο επικεφαλής της Σερβικής αντιπροσωπείας, κ. Obradović, εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στην ενταξιακή πορεία της χώρας του προς την ΕΕ, καθώς και στο θέμα του Κοσόβου, το οποίο, όπως υπογράμμισε, αποτελεί προτεραιότητα για τη Σερβική εξωτερική πολιτική.

 Η κα Pantić Pilja υπογράμμισε τη σημασία που αποκτά η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αρωγή  της Κυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά στο θέμα του Κοσόβου. Διαβεβαίωσε δε για την αλληλεγγύη της χώρας της προς την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

_____________ 

ΑΜ/ΣΧ