Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2019 14:34

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας δρα Michael Farrugia, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο δρ Farrugia στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πετρίδης καλωσορίζοντας τον ομόλογό του Υπουργό στην Κύπρο, επεσήμανε ότι Κύπρος και Μάλτα έχουν πολύ στενή συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τα ίδια, αλλά έχουμε παρόμοια θέματα ως δύο χώρες της πρώτης γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η νέα Επιτροπή και ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης να προωθήσει γοργά και αποτελεσματικά το θέμα της αλληλεγγύης, της αλλαγής και μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού πλαισίου για να βοηθήσει κυρίως χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα, που είναι οι χώρες τις πρώτης γραμμής.

Με τον δρα Farrugia συζητήσαμε και άλλα θέματα. Του έχω εξηγήσει την ιδιαίτερη κατάσταση στην Κύπρο που αφορά τη νεκρή ζώνη, τις διελεύσεις που γίνονται μέσω της, τις υποχρεώσεις που δεν τηρεί τη Τουρκία όχι έναντι της Κύπρου, αλλά έναντι της ΕΕ. Έχουμε συζητήσει και θέματα προστασίας των συνόρων, που σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όσον αφορά τη δική μας περίπτωση, δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα θαλάσσια μας σύνορα στον βορρά λόγω του ότι η μισή μας χώρα είναι κατεχόμενη και υπάρχει μια νεκρή ζώνη που δεν είναι σύνορο,  που δημιουργεί πολλές παρενέργειες όσον αφορά την παράνομη διέλευση και διοχέτευση μεταναστευτικών ροών στις ελεύθερες περιοχές. Έχω ενημερώση τον συνάδελφο μου, έχουμε ανταλλάξει απόψεις και χαίρομαι που θα έχουμε τη στήριξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του ο δρ Farrugia ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχιση πολλών συζητήσεων που είχαν ήδη σε επίπεδο συναντήσεων Υπουργών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε περισσότερο ο ένας τα προβλήματα του άλλου, το τι αντιμετωπίζει τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα. Είμαστε δυο χώρες από τις τρεις πρώτες χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό αιτητών ασύλου. Και ενώ μας έχουν υποσχεθεί και δεσμευτεί για πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τίποτα δεν έγινε ακόμη. Γι αυτό είναι καιρός να κατανοήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, να έρθουμε με προτάσεις και αντί να είμαστε αντιδραστικοί, να γίνουμε προληπτικοί.

Πρέπει να προτείνουμε λύσεις για το πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, τους ανθρώπους αυτούς που βγάζουν χρήματα μέσω της λαθρομετανάστευσης, τους ανθρώπους που στηρίζουν αυτές τις ομάδες σε βάρος των μεταναστών τους οποίους πολλές φορές μεταφέρουν με βάρκες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο. Εάν κατανοήσουμε ότι οι διακινητές είναι άκαρδοι και απάνθρωποι που έχουν ως μόνο στόχο το οικονομικό κέρδος, θα καταλάβουμε ότι με προληπτικούς τρόπους θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την επιχείρηση των διακινητών. Αντιμετωπίζοντάς τους με διάφορους τρόπους, θα μπορέσουμε εν τέλει να περιορίσουμε την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξετάσουμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέμα της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. Είμαστε 28 κράτη μέλη που πρέπει να επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη όχι μόνο σε οικονομικά  και τραπεζικά ζητήματα, αλλά και σε άλλα ζητήματα. Δυστυχώς, οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ υποφέρουν από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και πρέπει κανείς να δει πως μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις χώρες για μείωση των ροών και πως μπορεί να γίνει η μετεγκατάσταση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και συνεπώς, το βάρος να κατανεμηθεί σε όλα τα κράτη μέλη».

Καταλήγοντας, ο δρ Farrugia τόνισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών έλαβε μια τέτοια σχετική απόφαση τον Ιούνιο 2018, η οποία δεν εφαρμόστηκε, ούτε τέθηκε στο τραπέζι.

(ΕΚ)