Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2019 10:20

Παρέμβαση της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην 28η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ ΟΑΣΕ

Άρχισαν χθες, στο Λουξεμβούργο, οι εργασίες της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ). Κατά την εναρκτήρια συνεδρία της ολομέλειας, υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα, που κατέθεσε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με τίτλο «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή του ΟΑΣΕ». Το ψήφισμα θα συμπεριληφθεί στην Τελική Διακήρυξη της Συνόδου του Λουξεμβούργου.

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η διαφθορά οξύνει περαιτέρω τις πιεστικότερες σύγχρονες προκλήσεις κατά της ασφάλειας, ενώ υπονομεύει τη νομιμότητα των δημοκρατικών θεσμών, μειώνει το επίπεδο ευημερίας των πολιτών, ευνοεί μόνον όσους έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, χειραγωγεί την κοινή γνώμη και διευκολύνει πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η κα Χαραλαμπίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς λόγω κρουσμάτων διαφθοράς και τόνισε ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο. Αναφερόμενη και σε προσωπικές της εμπειρίες, η Κύπρια βουλεύτρια υποστήριξε ότι η μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς δυσχεραίνεται περαιτέρω, καθώς όσοι τολμούν να εμπλακούν στον αγώνα αυτό υφίστανται προσωπικές επιθέσεις, έντονη αμφισβήτηση και προσπάθεια εξευτελισμού τους. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι η επιμονή στην πάταξη της διαφθοράς τελικά δικαιώνεται, παρά το σημαντικό κόστος που επιφέρει σε αυτούς που την πολεμούν.

Η κα Χαραλαμπίδου εξήρε το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά και διεθνείς θεσμοί, όπως η GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), στις προσπάθειές της εναντίον της διαφθοράς, αλλά και ευρύτερα.

Αναλύοντας τις πρόνοιες του Ψηφίσματος, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε την εξέχουσα σημασία που αποδίδεται στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και στην ανάγκη ρύθμισης ζητημάτων, όπως του βουλευτικού ασυμβιβάστου και της σύγκρουσης συμφερόντων. Τόνισε δε την ανάγκη διασφάλισης πλήρους διαφάνειας σε ό,τι αφορά στη δραστηριοποίηση ομάδων άσκησης πίεσης εντός των κοινοβουλίων.

Η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ειδικότερα πρόνοιες που αφορούν στην προστασία βουλευτών, δημοσιογράφων, μελών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν απειλές κατά της ασφάλειας των ιδίων ή της οικογένειάς τους.  Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία προνοιών που αφορούν στην ανάγκη επικύρωσης σχετικών διεθνών συμβάσεων. Αναγνωρίζοντας το θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, σημείωσε ότι η συνεργασία, τόσο των εθνικών κοινοβουλίων όσο και της ΚΣ ΟΑΣΕ με αυτούς τους οργανισμούς, είναι αμοιβαία επωφελής. Κάνοντας δε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας, τόνισε ότι η εξάλειψη της διαφθοράς είναι αδύνατη χωρίς μια ισχυρή δικαστική εξουσία, η οποία να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη και εφοδιασμένη με την απαραίτητη νομοθεσία και να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας σημείωσε ότι το Ψήφισμα αναγνωρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς, ιδίως μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις που δύναται να έχει η συγκέντρωση εξουσίας σε ΜΜΕ, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του πλουραλισμού στον τομέα αυτό.

Τέλος, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν πιο ενεργά στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς. Η ανάγκη άσκησης εντονότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου όσον αφορά στην εφαρμογή των δεσμεύσεων των κρατών στον τομέα της διαφθοράς, που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στον ΟΑΣΕ, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για επίτευξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που ζητούν και αξίζουν οι πολίτες, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.

 

(ΕΚ)