Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2019 11:43

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη, στη Συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, κ. Ararat Mirzoyan

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και τιμής που υποδέχομαι, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας και την υψηλή αντιπροσωπεία του. Η παρουσία σας εδώ, φίλε κ.Πρόεδρε, επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς Κύπρου – Αρμενίας και η προσφώνησή σας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής είναι απόδειξη της ιδιαίτερης σχέσης που μοιράζονται τα κοινοβούλιά μας.

Οι αδιαμφισβήτητα στενές και αδελφικές μας σχέσεις βασίζονται στους ιστορικούς δεσμούς και τις κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, καθώς και τη σταθερή κοινή προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Κύπρος και Αρμενία στέκονται πάντοτε αλληλέγγυες, τόσο κατά τις τραγικές στιγμές της ιστορίας τους, όσο και στους εθνικούς τους αγώνες για δικαίωση. Αρχής γενομένης από την άφιξη των πρώτων Αρμενίων στην Κύπρο, τον 6ο αιώνα μ.Χ., η τελευταία μαζική άφιξη, αρχές του 20ου αιώνα, ήταν αυτή των τραγικών θυμάτων του διωγμού από τους Νεότουρκους.

Η Κύπρος, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και δεύτερη παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα το 1975 τη Γενοκτονία, θα παραμείνει πιστός συμπαραστάτης στο δίκαιο αίτημα της χώρας σας για ευρύτερη αναγνώριση του αποτρόπαιου εγκλήματος και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Η πολυάριθμη και ενεργός παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, εμπλουτίζει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του νησιού, ενισχύοντας και τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Στο σημείο αυτό, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω το ζωντανό ενδιαφέρον και την επιφανή δράση του κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, η οποία μηδενίζει κάθε απόσταση μεταξύ των χωρών μας.

Παραμένοντας σταθερός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Αρμενίας, η Κύπρος έχει ήδη επικυρώσει τη Συμφωνία Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Αρμενίας και ΕΕ, επιστέγασμα της εργατικότητας και προοδευτικότητας της χώρας σας και του λαού σας, που προάγει τις σχέσεις με την ΕΕ σε υψηλότερο επίπεδο. Ευχόμαστε δε τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από όλα τα μέρη και άμεση εφαρμογή της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η συνεργασία αυτή θα αποβεί αμοιβαία επωφελής.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω, εκ μέρους του Κυπριακού λαού και της πολιτικής του ηγεσίας, τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τη σταθερή και βασισμένη σε αρχές υποστήριξη της Αρμενίας στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου και τις ειρηνικές προσπάθειές μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι διακοινοτικό, ούτε μια θρησκευτική ή εθνοτική σύγκρουση, ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο απειλεί και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία προσθέτει στην πάγια αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό τις προκλητικές και έκνομες ενέργειές της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενέργειες, οι οποίες, πέραν από τη λεκτική καταδίκη, επιβάλλεται να τύχουν και της ουσιαστικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, επιφέροντας κόστος στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο.

Η πλευρά μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αξίες και αρχές της ΕΕ. Λύση, η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Κύριε Πρόεδρε της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης,

Η τελευταία επίσκεψή μας στην Αρμενία, που δεν ξεχνάμε και για την οποία σας ευχαριστούμε θερμά, όπως και η εδώ παρουσία σας, αποτελούν επαναβεβαίωση της κοινής μας βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Αρμενίας και τη διεύρυνσή τους σε όλους τους τομείς.

Χαιρετίζουμε την πολύ πρόσφατη υλοποίηση εκ μέρους των Κυβερνήσεών μας της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Αρμενίας και Ελλάδας. Δεδηλωμένη επιθυμία της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμού του ιδίου, η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας αντίστοιχης τριμερούς συνεργασίας και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

  Καλωσορίζοντάς σας ακόμα μιά φορά στην Κύπρο, φίλε κ. Πρόεδρε, είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς των δύο χωρών μας και θα ενδυναμώσει τις φωνές των λαών μας στο διεθνές επίπεδο.

Εύχομαι στη Δημοκρατία της Αρμενίας και τον αδελφό Αρμενικό λαό, πρόοδο, ευημερία και ευόδωση των δίκαιων αγώνων τους.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, κύριε Πρόεδρε, σας καλώ να απευθύνετε τον λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ΑΜ