Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2019 11:37

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο ετήσιο μνημόσυνο του Πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου

Με αισθήματα θλίψης και οδύνης συγκεντρωθήκαμε σήμερα, για να μνημονεύσουμε και να αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο άξιο τέκνο της πατρίδας, στον Πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, ο οποίος θυσιάστηκε το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011 στη φονική έκρηξη, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μαζί με τους άλλους δώδεκα ήρωές μας, ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία της πατρίδας.

Το φορτίο του πόνου είναι αβάστακτο τόσο για τις συζύγους, τα παιδιά τους και τους γονείς, όσο και για την ίδια την κοινωνία μας, η οποία στέκεται με έντονο προβληματισμό απέναντι στις όποιες λανθασμένες πράξεις και παραλείψεις από την πλευρά της Πολιτείας.

Μια Πολιτεία που στάθηκε ανίκανη να προβλέψει και να αποτρέψει την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011. Μια τραγωδία, που καταγράφηκε στις πιο μελανές σελίδες της Νεότερης Κυπριακής Ιστορίας.

Μνημονεύουμε, σήμερα, τον Πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου που μαζί με τα δώδεκα άλλα παλληκάρια της Εθνικής Φρουράς, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πέρασαν στον Πάνθεο των Ηρώων, παραμένοντας πιστοί στο χρέος και στο καθήκον που τους έταξε η Πατρίδα μας. 

Με την ανάφλεξή των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων, τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου μερίμνησε χωρίς καθυστέρηση για την εκκένωση της Ναυτικής Βάσης και την ασφάλεια των αντρών του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, περιορίζοντας έτσι τις ανθρώπινες απώλειες.

Στη συνέχεια, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου μαζί με τον ηρωικό Διοικητή Ναυτικού, Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη συντόνιζαν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Οι δύο ήρωες, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη σκοπιά, δίπλα από τα εμπορευματοκιβώτια, μη εγκαταλείποντας τη θέση και το καθήκον τους.

Οι δεκατρείς ηρωικές φιγούρες του Μαρί, αντιμέτωπες με το θηρίο της φωτιάς, έμειναν να φυλάνε τις Θερμοπύλες του καθήκοντος, της αφοσίωσης και του χρέους προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.

Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, δεν οπισθοχώρησαν εξαιτίας του φόβου και της αγάπης για τη ζωή, μπροστά στις συνεχόμενες εκρήξεις. Φώτισαν το δρόμο της τιμής και της αριστείας, γι’ αυτό οφείλουμε να κλίνουμε το γόνυ, μπροστά στη μεγαλειώδη ψυχή τους.

Σεβαστοί συγγενείς του ήρωα,

Είναι δύσκολο να απαλύνει κανείς τον πόνο σας, με λόγια. Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος σας, φύλαξε ως κόρη οφθαλμού την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον, που του εμπιστεύτηκε η πολιτεία.

Δε δίστασε να δώσει ως αντάλλαγμα την ίδια του τη ζωή, δίνοντας σας το δικαίωμα να αισθάνεστε περήφανοι. Δικαίως καμαρώνετε για τον ήρωά σας.

Η Πολιτεία σήμερα, επαναλαμβάνει τη συγγνώμη της για όλα εκείνα που το Κράτος όφειλε να πράξει προκειμένου να μην εκθέσει στον θανάσιμο  κίνδυνο κανέναν από αυτούς.

Δυστυχώς η πολιτεία δεν μπορεί να επαναφέρει στην ζωή τον ήρωα Λάμπρο Λάμπρου.

Μπορεί όμως να υποσχεθεί ότι με τη συνδρομή όλων μας, με φρόνηση και συλλογικότητα, με αποφασιστικότητα και σεβασμό θα εργαζόμαστε, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Αυτή είναι η υπόσχεσή μας προς τις οικογένειες των ηρώων.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου και των άλλων δώδεκα ηρώων της τραγωδίας στο Μαρί.  

 (ΕΙ)