Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2019 12:00

Υιοθετήθηκε το Ψήφισμα του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), ο βουλευτής, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, ως εισηγητής της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, παρουσίασε έκθεση και ψήφισμά του, το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή.

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε πως, σε όλη την περιοχή του ΟΑΣΕ, παρατηρείται υποχώρηση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως έναν βασικό λόγο, ανέφερε τη μειωμένη έμφαση που δίδεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξωτερική πολιτική των συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ. Η αυξανόμενη εξασθένιση της διεθνούς εποπτείας των δημοκρατικών κανόνων και των κανόνων κράτους δικαίου αφήνει περιθώριο εκμετάλλευσης από καταπιεστικά καθεστώτα και ηγέτες, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόληψη των γενοκτονιών, ως άλλο ένα μέσο διασφάλισης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας πως η γενοκτονία αποτελεί αναγνωρισμένο έγκλημα πολέμου. Με ειδική πρόνοια στο ψήφισμα, ο Κύπριος βουλευτής καταδίκασε την Αρμενική Γενοκτονία και κάλεσε τα Εθνικά Κοινοβούλια  που δεν το έχουν πράξει ακόμα να προχωρήσουν στην αναγνώρισή της, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Παρά τις έντονες  αντιδράσεις της τουρκικής αντιπροσωπίας, η συγκεκριμένη πρόνοια εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Στην έκθεση γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην Αμμόχωστο, η οποία έχει  μετατραπεί σε πόλη φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και καλείται η Τουρκία σε συμμόρφωση με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε αποκατάσταση των δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της πόλης.

Το ψήφισμα εστιάζει επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών, ειδικότερα εκείνων που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές. Αναφέρεται επιπλέον στις ιδιαίτερες ανάγκες των ανιθαγενών παιδιών, καθώς και στα πιεστικά ζητήματα της παιδικής εργασίας, των καταναγκαστικών γάμων, της καταναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών και της χρησιμοποίησής τους σε ένοπλες συγκρούσεις. Στην έκθεσή του, ο κ. Χατζηγιάννη επισημαίνει επίσης την ανάγκη εξάλειψης των σύγχρονων μορφών δουλείας, της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της οικονομικής εκμετάλλευσης, καθώς και την ανάγκη εξασφάλισης του δικαιώματος της πρόσβασης των προσφύγων και των αιτούντων ασύλου στα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας.

Ειδική αναφορά έκανε, εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη στις γυναίκες που είναι θύματα ανισότητας και παρενόχλησης, τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιοχές συγκρούσεων, σημειώνοντας πως, δυστυχώς, ο στόχος του τερματισμού της βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι πολύ απομακρυσμένος.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε πως τα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δεσμεύσεις τους γενικά και ειδικότερα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα θα τηρούνται, τόσο στη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων όσο και στις περιοχές που τελούν υπό κατοχή.

Τόνισε, τέλος, πως η κατοχύρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των κρατών και ευχήθηκε το 2019 να είναι ένα καλύτερο έτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

(ΕΙ)