Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2019 12:34

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων και αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Πολωνίας - Κύπρου στην Πολωνική Βουλή, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από σχετική πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της ΟΦ κ. Ryszard Bartosik και σ’ αυτή συμμετέχουν τα μέλη της κα Iwona Arent, κ. Grzegorz Janik και κ. Zbigniew Dolata. Τους Πολωνούς βουλευτές συνόδευε η Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο κα Irena Lichnerowicz-Augustyn. Από κυπριακής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και το μέλος της κα Μαριέλλα Αριστείδου.

Η κα Κουκουμά ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της Επιτροπής, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ζητήματα που απορρέουν και εμμένουν από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και τόνισε την ανάγκη φίλες χώρες, όπως η Πολωνία, να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί ουσιαστικά στην προσπάθεια εύρεσης και ταυτοποίησης των αγνοουμένων. Η κα Κουκουμά ενημέρωσε επίσης για τα προβλήματα που απασχολούν τους πρόσφυγες στην Κύπρο, για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η κα Αριστείδου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τον αγώνα της για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, προσπάθεια η οποία προσκρούει εδώ και 44 χρόνια στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας. 

Οι Πολωνοί βουλευτές αναφέρθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή τους στην Κύπρο αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του κοινοβουλευτικού. Σημείωσαν δε ότι η χώρα τους στηρίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, τις οποίες παρακολουθεί στενά τόσο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τώρα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

(ΜΓ)