Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2019 14:26

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Ολοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου (επικεφαλής) και οι βουλευτές κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη και κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο κ. Χατζηγιάννη εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής. Ο κ. Χατζηγιάννη παρουσίασε επίσης έκθεση συμπερασμάτων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, την οποία συνέταξε από κοινού με την απερχόμενη Πρόεδρο της Επιτροπής, Ελβετίδα βουλευτή κα Margareta Kiener Nellen, μετά από δύο επιτόπιες διερευνητικές επισκέψεις τους. Στην παρουσίαση του, ο κ. Χατζηγιάννη, χαρακτηρίζοντας ως δραματική την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών πολιτών στην εν λόγω περιοχή, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, ιδιαίτερα τα παιδιά. Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εργαστούν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Ο Κύπριος βουλευτής εξήρε τον πολύ ουσιαστικό ρόλο της Ειδικής Αποστολής Παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία στις προσπάθειες για άμβλυνση της έντασης και σταθεροποίηση της κατάστασης.

Κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Συνέλευσης, υιοθετήθηκε η Τελική Διακήρυξη του Λουξεμβούργου, στην οποία περιλαμβάνεται Ψήφισμα του κ. Χατζηγιάννη, ως μέχρι πρότινος Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα επί του γενικού θέματος της Συνόδου «Ενισχύοντας την αειφόρο ανάπτυξη για την προώθηση της ασφάλειας: Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων». Περιλαμβάνεται επίσης ψήφισμα της κας Χαραλαμπίδου για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Οι εργασίες της ολομέλειας έληξαν με τη διεξαγωγή εκλογών. Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ μέχρι την επόμενη Ετήσια Σύνοδο, τον Ιούλιο 2020, επανεξελέγη ο  Γεωργιανός βουλευτής κ. George Tsereteli. 

Η αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο αργά απόψε. 

(ΜΓ/ΕΙ)