Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 19:52

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος του 1974, στη Νέα Υόρκη

Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συνονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, 21.7.2019, στο ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Port Washington, στη Νέα Υόρκη.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ, ο οποίος μνημόνευσε τους χιλιάδους νεκρούς άμαχους και οπλίτες που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής. Ο κ. Φαίδωνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θύματα αυτών που δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό κατοχικό στρατό μετά από το 1975.

«Από τους οπλίτες πεσόντες, η πλειοψηφία των, ήταν νέα παιδιά, τα οποία παρόλο που γνώριζαν την υπεροπλία του τουρκικού στρατού και παρόλο που γνώριζαν την τεράστια ανισότητα στο πεδίο της μάχης δεν δίστασαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας και να δώσουν σ’ αυτή, ότι πιο πολύτιμο είχαν, τη ζωή τους» είπε.

Ο κ. Φαίδωνος έκανε αναφορά και στις νέες προκλήσεις από την Τουρκία, τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, χαρακτηρίζοντας αβάσιμα τα τουρκικά επιχειρήματα κατά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες και ασύμβατες με το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η τουρκική πρόταση για δημιουργία μιας επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων  για συζήτηση της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, είναι αβάσιμη αφού έχει ήδη επέλθει σύγκλιση στις συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με την οποία – με τη λύση του κυπριακού προβλήματος –  η εκμετάλλευση των πόρων, θα αποτελεί ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Πέραν τούτου, η Κυπριακή Βουλή έχει ψηφίσει Νόμο για θέσπιση εθνικού ταμείου αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, κατά το Νορβηγικό μοντέλο». 

Καταληκτικά, ο Γενικός Πρόξενος υπογράμμισε ότι με όραμα το μέλλον, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι στο χέρι της ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με σκοπό την εξεύρεση μιας ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και απαλλαγή από την 45χρονη τουρκική κατοχή.

Ακολούθησε εκδήλωση όπου πολλοί επίσημοι απηύθυναν χαιρετισμούς. Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού σημείωσε ότι μπορούμε να συγχωρούμε, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ορισμένοι σήκωσαν τα όπλα τους εναντίον συμπατριωτών τους και εναντίον της πατρίδας τους.

«Τα εθνικά μας προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ομοφωνία και έχουμε ιστορική υποχρέωση σ’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, στις οικογένειες των αγνοουμένων, στους πρόσφυγες και στις μεταγενέστερες γενιές, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε «ότι είμαστε Αμερικανοί πολίτες και στις 20 Ιουλίου του 1974 είδαμε στις οθόνες των τηλεοράσεων, τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κύπρο με αμερικανικής κατασκευής όπλα, τα οποία πληρώθηκαν από τους δικούς μας φόρους και σήμερα η Τουρκία επιχειρεί μια δεύτερη εισβολή σε βάρος της Κύπρου».

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πολίτες που προέρχονται από την Κύπρο και ζουν στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου – θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Κογκρέσο θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμαχία της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, καθώς και την υποστήριξη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι θα μιλήσει ως Έλληνας αλλά και ως Κωνσταντινουπολίτης. Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη όπου έζησε όλο το γεγονός της αποβάσεως των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, κάτι που το έζησαν, επίσης, το Πατρριαρχείο, οι αρχιερείς στην Κωνσταντινούπολή, της Ίμβρου και Τενέδου.

«Το κυπριακό πρόβλημα το πληρώσαμε όλοι μας πολύ ακριβά και μας αφορά όλους μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το θεωρούμε ως μακρινό και σε απόσταση από εμάς. Αφορά όλο τον Ελληνισμό, όπου και αν βρίσκεται, και προτρέπω όλους να αγωνιστόυν για να αποκατασταθεί η αδικία, να επανέλθει η ειρήνη στο νησί και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση», συμπλήρωσε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη και η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κα Λάνα Ζωχίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Κύπρου και Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η ηγεσία της κυπριακής παροικίας και πολλοί ομογενείς. 

___________

/ΣΧ