Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2019 09:58

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ (2019-2024)

Θα ήθελα αρχικά να σας καλωσορίσω στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που διοργανώνεται για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ (2019-2024), σε μια συμβολική ημερομηνία, τρεις μόλις μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου.

Η ιογενής Ηπατίτιδα Γ αποτελεί τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αφού επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 8 στους 10 πάσχοντες με ιογενή Ηπατίτιδα Γ δεν το γνωρίζουν και παραμένουν αδιάγνωστοι. Τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας Γ, της «αθόρυβης νόσου» εμφανίζονται αρκετά χρόνια αφότου το άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η θεραπεία να χορηγείται αργά και να μην έχει αποτέλεσμα.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου μας, για την περίοδο 2005-2018, έχουν καταγραφεί 332 περιστατικά Ηπατίτιδας Γ. Δυστυχώς, πολλά περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 0,6% των συμπολιτών μας έχει Ηπατίτιδα Γ. Για τον λόγο αυτό, η εξάλειψη της Ηπατίτιδας Γ περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.  

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ, που θα παρουσιαστεί σήμερα, βασίζεται στην Παγκόσμια Στρατηγική στον Τομέα της Υγείας για την Ιογενή Ηπατίτιδα και παρέχει ένα οδικό χάρτη προς την εξάλειψη της νόσου, με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας στην κυπριακή κοινωνία.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης καταρτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων που μπορούν να επιτύχουν βιώσιμες λύσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής και καθολικής θεραπείας, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης βασίζεται στον συνδυασμό πρόληψης και θεραπείας. Ο πυλώνας της πρόληψης επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, οι μετανάστες από χώρες υψηλού επιπολασμού, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, και στον προσυμπτωματικό έλεγχο, με τον έγκαιρο εντοπισμό των νέων κρουσμάτων και την άμεση σύνδεσή τους με τις θεραπευτικές δομές.

Για το τρέχον έτος προγραμματίζεται μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, των ομάδων υψηλού κίνδυνου και των επαγγελματιών υγείας.

Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας Γ μπορεί να αντιμετωπιστεί στις μέρες μας με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο, αφού μια πολύ σύντομη φαρμακευτικής θεραπείας (συνήθως 8-12 εβδομάδες) οδηγεί σε πλήρη ίαση πέραν του 95-98% των ασθενών. Η θεραπεία της Ηπατίτιδας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε ένα μεταγενέστερο στάδιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Στοχεύοντας στην διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών μας στις κατάλληλες θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα που απαιτούνται για αυτές, το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας προχώρησε στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδας για διαπραγμάτευση κοινών τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ. Στο εξής, οι τιμές που πέτυχε η Ελλάδα μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για την προμήθεια των εν λόγω φαρμάκων θα ισχύουν και για την Κύπρο. Η Συμφωνία αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, η οποία λόγω της μικρής αγοράς της δεν έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη έναντι της φαρμακευτικής βιομηχανίας για την εξασφάλισή τους σε χαμηλότερες τιμές.

Αγαπητοί φίλοι,

Η ολοκλήρωση και η έναρξη της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αποτελεί για τους επαγγελματίες υγείας του τόπου μας ένα πολύτιμο εργαλείο για την ευρύτερη προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου.

Παράλληλα, και μέσα από την αναδιάρθρωση Υπηρεσιών και δομών, μεταξύ αυτών και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, αλλά και τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού σώματος Δημόσιας Υγείας αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του Σχεδίου και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στην υλοποίησή του. Οφείλω επίσης να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον δρα Πέτρο Κατσιολούδη, για την υποψηφιότητά του για το βραβείο του Πρωταθλητή στην προσπάθεια για την Εξάλειψη της Ηπατίτιδας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Συνασπισμό για την Εξάλειψη της Ηπατίτιδας Παγκοσμίως. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας Γ στην Κύπρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναγνωρίζονται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Στην προσπάθεια για την εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ, έχουμε όλοι μας υποχρέωση να εργαστούμε στοχευμένα και στοχοπροσηλωμένα, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα τα θεμιτά αποτελέσματα. 

Σημ.: Τον χαιρετισμό εκφώνησε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

(ΜΚΥ)