Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-07-2019 10:20

Χαιρετισμός του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Λουκά στο 8o Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Αιγοπρόβειου Χαλουμιού, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στο 8ο Φεστιβάλ που διοργανώνεται από την κοινότητα Πραστειού Αυδήμου, το οποίο έχει καταστεί ένας επιτυχημένος θεσμός και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στο φιλοπρόοδο Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειού Αυδήμου, στον Πρόεδρο κ. Μιχαλάκη Μιχαήλ και τα μέλη του Συμβουλίου για τη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο μας αφού εκτός του γεγονότος ότι δημιουργούν ένα κλίμα αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον των αγροτικών μας περιοχών, ζωντανεύουν την παράδοση και προσφέρουν στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, την ευκαιρία να απολαύσουν μια ενδιαφέρουσα γιορτή που αναδεικνύει τη μοναδικότητα του παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλουμιού.

Η κοινότητα του Πραστειού είναι μια μικρή αλλά δυναμική και φιλοπρόοδη κοινότητα, της οποίας οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά τη γεωργία και την κτηνοτροφία και αποτελούν θεματοφύλακα του παραδοσιακού αιγοπρόβειου χαλουμιού. Η καθιέρωση του ετήσιου φεστιβάλ, που προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, αποτελεί τρανή απόδειξη της προσπάθειάς σας να διαφυλάξετε το κληροδότημά σας, η παραγωγή του οποίου ανάγεται στον 16ο αιώνα μ.Χ. Την περίοδο εκείνη, ο Iταλός έμπορος και μετέπειτα Δόγης Leonardo Dona, είχε καταγράψει την παραγωγή ενός ιδιαίτερου τυριού στην Κύπρο, με την ονομασία χαλούμι.

Μισή χιλιετία αργότερα, το ίδιο προϊόν συνεχίζει να παρασκευάζεται και να αποτελεί ένα από τα βασικά είδη διατροφής του λαού μας. Είναι ίσως το μοναδικό τυρί στον κόσμο το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει είτε φρέσκο, είτε ώριμο, μαγειρεμένο στη σχάρα, στο τηγάνι, ή ακόμη ως πρόσθετο υλικό στην αρτοποιεία.

Η φήμη του χαλουμιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κύπρο, αποτελεί το «διαμάντι» των κυπριακών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και ναυαρχίδα στη διάνοιξη δρόμων για αυτά στις αγορές του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια η εξαγωγική του δυναμική μεγεθύνεται, με εξαγωγές που ανήλθαν το 2018 στους 29 χιλιάδες τόνους περίπου.  Σημαντική συνιστώσα της επιτυχίας αυτής είναι η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητάς του.

Είναι, εξάλλου, ευρέως αποδεκτό ότι η μοναδικότητα του χαλουμιού οφείλεται στα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για καταχώρηση της ονομασίας χαλούμι στο ευρωπαϊκό μητρώο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πέραν της ευρωπαϊκής αναγνώρισης της ιδιοτυπίας του προϊόντος μας, θα προσδώσει  προστιθέμενη αξία και θα διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την προστασία του έναντι μιμητικών προϊόντων τα οποία σήμερα σφετερίζονται τη φήμη του. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η καταχώρηση να επιτευχθεί.

Η αιγοπροβατοτροφία διαχρονικά συμβάλλει στην εξαιρετική ποιότητα του χαλουμιού και στηρίζει την παραγωγή του. Το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στην Κύπρο, έθεσε ως προτεραιότητα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους και βελτίωση της παραγωγικότητας του Κλάδου. Εντός αυτού του πλαισίου παραχωρείται σε ετήσια βάση, ετήσια ενίσχυση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή κεφαλικής ενίσχυσης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή γάλακτος.

Επιπρόσθετα, χρηματοδοτούνται δράσεις που αφορούν κυρίως στον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών μας εκμεταλλεύσεων, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.  Από το σύνολο των 228 αιτήσεων που εγκρίθηκαν από το σχετικό Μέτρο του ΠΑΑ κατά την τελευταία προκήρυξη, οι 134 αφορούσαν την αιγοπροβατοτροφία και την αγελαδοτροφία, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Χρηματοδότηση δόθηκε, επίσης, και σε δράσεις βελτίωσης υφιστάμενων και δημιουργία νέων γαλακτοκομείων. Επιπρόσθετα, κατά την πρόσφατη προκήρυξη τον περασμένο Μάιο του ειδικού μέτρου του ΠΑΑ που στοχεύει στη βελτίωση της διαβίωσης και της ευημερίας των αιγοπροβάτων, συνολικού ποσού 7 εκ. ευρώ, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού υποβλήθηκαν πέραν των 200 αιτήσεων που αντιστοιχούν σε 122.000 ζώα.   

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προγραμματίζει νέα προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου, αμέσως μετά το καλοκαίρι, συνολικού ποσού 10 εκ. ευρώ. Η νέα αυτή προκήρυξη θα είναι στοχευμένη σε παρεμβάσεις που κρίνουμε ότι χρήζουν προτεραιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα προκηρυχθεί και ειδικό Σχέδιο αποκλειστικά για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας σε μια προσπάθεια περαιτέρω στήριξης του τομέα. 

Παράλληλα, προωθείται ερευνητικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κύπρο, ώστε με την κατοχύρωση του χαλουμιού να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος για τήρηση του προτύπου που έχει υποβληθεί στον τεχνικό φάκελο.

Κλείνω με τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εγώ προσωπικά, παραμένουμε στο πλευρό των Κύπριων γεωργών και κτηνοτρόφων, έτοιμοι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους. Συνεργαζόμενοι, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, να αναβαθμίσουμε τον κυπριακό αγροδιατροφικό τομέα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρό μας.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

___________

ΜΑΚ/ΣΧ