Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2019 16:45

Οι νέες τεχνολογίες απαραίτητες για τη γεωργία της Κύπρου - Ο κ. Κώστας Καδής συμμετείχε σε ημερίδα της ΠΕΚ και συνομίλησε με νέους για την αειφορία των ορεινών περιοχών στον Αγρό

Η συνεισφορά του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων βρέθηκε στο επίκεντρο υπηρεσιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Αγρό, στην παρουσία του Υπουργού κ. Κώστα Καδή. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν 24 δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη της γεωργίας και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων στις ορεινές περιοχές και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη περίοδο. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην αναβάθμιση ευρύτερα του τομέα της γεωργίας, τη διαχείριση των αποβλήτων στις ορεινές περιοχές, τη διαχείριση του νερού καθώς και τη διαχείριση των δασών και ευρύτερα του περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στις εν λόγω δράσεις, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «η εφαρμογή της Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και είναι θετικό το γεγονός ότι με την υλοποίηση των δράσεων που αντιστοιχούν στο Υπουργείο μας, περνάμε από τις μελέτες και τους σχεδιασμούς σε έργα που θα τονώσουν την ορεινή Κύπρο και θα οδηγήσουν τις κοινότητές της στην αειφόρο ανάπτυξη».

Ο κ. Καδής απηύθυνε, επίσης, χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ) με θέμα «Δενδρώδεις Καλλιέργειες - Σύγχρονες τεχνικές - Αντιχαλαζικά - Διαχείριση νερού για άρδευση από το διάστημα». Στον χαιρετισμό του ο κ. Καδής εξήρε τη σημασία της εν λόγω ημερίδας, η οποία παρείχε ενημέρωση σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές στον τομέα των δενδρωδών καλλιεργειών, τη χρήση των αντιχαλαζικών διχτύων και τη διαχείριση του νερού στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Ο κ. Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας να προκηρύξει, εντός του Φθινοπώρου, νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα επικεντρώνεται ειδικά στις ορεινές περιοχές και θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιχορήγησης της εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι ο νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες για την Κύπρο, ιδιαίτερα για τις ορεινές περιοχές, καθώς με την εισαγωγή τους θα αντιμετωπιστεί η σπατάλη του νερού αλλά και τα καταστροφικά αποτελέσματα των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Υπουργός ξεναγήθηκε παράλληλα σε γεωργικές καλλιέργειες οι οποίες έχουν εγκαταστήσει αντιχαλαζικά δίχτυα και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους γεωργούς για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη τους στην παραγωγή τους, ενόψει και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία γενικότερα.

Κατά την επίσκεψή του στον Αγρό, ο κ. Κώστας Καδής είχε την ευκαιρία, επίσης, να συμμετάσχει σε μια ζωντανή και ελεύθερη συζήτηση με νέους του οργανισμού Youth Dynamics, οι οποίοι συμμετέχουν στο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Youth in Rural Development», που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και τη στήριξη του ERASMUS+.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση αφορούσαν κυρίως τους τρόπους προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές της Κύπρου και ο δικός τους ρόλος στο εγχείρημα αυτό. Ο κ. Υπουργός παρουσίασε στους νέους συγκεκριμένα κίνητρα και δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης κα Περιβάλλοντος, κυρίως μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που σχεδιάστηκαν για να στηρίξουν τη δραστηριοποίηση των νέων στις ορεινές περιοχές. 

_____________

ΜΑΚ/ΣΧ