Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2019 08:43

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας – 5 Σεπτεμβρίου

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επέλεξε να καθιερώσει την 5η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έφυγε η Μαρία Τερέζα, ως Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας (International Day of Charity). Το σχετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε το 2012, με στόχο την αναγνώριση του έργου όλων των φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων, περιλαμβανομένης και της Μητέρας Τερέζας.

Η μοναχή, σύμβολο της ανθρωπιάς και της συμπόνιας, γεννήθηκε το 1910 και ήταν αλβανικής καταγωγής. Το 1928 πήγε στην Ινδία, όπου αφοσιώθηκε στη βοήθεια των απόρων. Το 1948 πήρε την ινδική υπηκοότητα και ίδρυσε, στην Καλκούτα, την οργάνωση «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας». Εργάστηκε ακούραστα πέραν των 45 χρόνων υπέρ των φτωχών, των ασθενών και των ορφανών. Επέκτεινε τη δράση της οργάνωσής της τόσο στην Ινδία, όσο και σε άλλες χώρες, ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, καταφύγια για απόρους και αστέγους.

Το 1979 απονεμήθηκε στη Μητέρα Τερέζα το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της κατά της φτώχειας και της δυσμένειας, που αποτελούν απειλή για την ειρήνη». Απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τόσο η φιλανθρωπία όσο και ο εθελοντισμός διασφαλίζουν αληθινούς κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλουν στη δημιουργία πιο συνεκτικών και ανθεκτικών κοινωνιών. Η φιλανθρωπία συμβάλλει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, ενισχύοντας το κρατικό έργο σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης και προστασίας των παιδιών. 

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τιμά τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας. Με γνώμονα τον Στόχο 1-‘Μηδενική Φτώχεια’ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζουμε ότι η εξάλειψη της ανέχειας αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση ανά το παγκόσμιο. Η φτώχεια είναι κάτι περισσότερο από την έλλειψη εισοδήματος και πόρων για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης. Έχει μορφές όπως η πείνα, ο υποσιτισμός, η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κοινωνική διάκριση και ο αποκλεισμός, καθώς και η απουσία συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, ενθαρρύνουμε την Κοινωνία των Πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να ενδυναμώσουν τη δράση τους, με έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων, η οποία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της δραστηριοποίησης όλων ανά το παγκόσμιο.

(ΜΓ)