26-11-2019 13:30
Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στη συνέντευξη Τύπου για την εφαρμογή του προγράμματος «Υιοθετώ ένα Σχολείο»
Η έννοια του «πολίτη», και κατ’ επέκταση του «ενεργού πολίτη», γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Χιλιάδες χρόνια μετά, ο λόγος του Θουκυδίδη είναι πολύ επίκαιρος: «εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά μη χρήσιμο πολίτη».
Αναγνωρίζοντας την αξία της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, δημιουργήσαμε το εγχειρίδιο για την καλλιέργεια του Εθελοντισμού και του Ενεργού Πολίτη στα σχολεία, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ένα εγχειρίδιο το οποίο επανατοποθετεί τις σύγχρονες έννοιες της ενεργού πολιτότητας και του εθελοντισμού, και δίνει καλές πρακτικές για βιωματικές δράσεις εντός της σχολικής μονάδας. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, θα εφαρμόσουμε σύντομα πρόγραμμα για την προώθηση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στα σχολεία. Δημιουργώντας επιπρόσθετα εγχειρίδια για τον κάθε στόχο ξεχωριστά, ενισχύουμε την εμπλοκή των νέων πολιτών σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με σκοπό, οι δράσεις και πρωτοβουλίες μας να είναι ανθρωποκεντρικές και περιβαλλοντικές. Ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις αξίες του ανθρωπισμού και της βιώσιμης οικονομίας.
Η πολιτική αυτή έχει σαν στόχο να δημιουργήσουμε κουλτούρα ενεργού πολιτότητας, ενδυναμώνοντας τις αξίες του μαθητικού κόσμου, τις αξίες και αρετές του εθελοντισμού, διαμορφώνοντας χαρακτήρες και νοοτροπίες οι οποίες ταυτίζονται με την αγάπη, τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά. Όλες οι έρευνες αναδεικνύουν ότι το καλύτερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες και την παραβατικότητα είναι ο εθελοντισμός. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η εφαρμογή πολιτικών, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης έχει θετικό αντίκτυπο σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σε αυτό το σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η απομάκρυνση του πολίτη από τα κοινά, και ειδικότερα των νέων, αναδεικνύεται ως σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. H ποιότητα της δημοκρατίας περνά μέσα από την ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία των πολιτών. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση. Και ο εθελοντισμός ο οποίος εκφράζεται με πολλούς τρόπους έχει δυναμικά χαρακτηριστικά. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η συνδρομή του στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και συνοχής, και η ενθάρρυνση της συμμετοχικής Δημοκρατίας.
Ο σύγχρονος εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να στηρίξει το κράτος και ακόμα τους μηχανισμούς της αγοράς.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι η επένδυση στη νέα γενιά. Τους νέους μας τους θέλουμε ενεργούς εταίρους στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας. Πρέπει να τους οπλίσουμε με τις αξίες και αρετές του εθελοντισμού, τις αξίες της προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, και όλα αυτά που πρεσβεύει ο εθελοντισμός.
Για αυτό τον λόγο η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι πολύ σημαντική, και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό καθώς και το προσωπικό του Υπουργείου, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε στη δημιουργία ενός πραγματικά ευνοϊκού περιβάλλοντος στα σχολεία με στόχο τη δημιουργία των ενεργών πολιτών του μέλλοντος.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχολική μονάδα πρέπει να είναι ζωντανός οργανισμός της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας συνέργιες και δράσεις με τον ιδιωτικό τομέα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Τοπικές Αρχές και την κοινωνία των πολιτών, ανακοινώνουμε το πρόγραμμα «Υιοθετώ ένα Σχολείο». Το πρόγραμμα αυτό παρέχει τη δυνατότητα σε φορείς της κοινωνίας, να στηρίξουν έμπρακτα τη σχολική μονάδα με εθελοντική προσφορά, σε θέματα που έχουν σχέση με την βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών. Η όλη διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων και τη Διεύθυνση της Σχολικής Μονάδας. Τον συντονισμό θα έχει το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ. Η συγκεκριμένη πολιτική έχει σαν στόχο να δημιουργήσουμε κουλτούρα ενεργού πολιτότητας, ενδυναμώνοντας τις αξίες στον μαθητικό κόσμο, τις αξίες και αρετές του εθελοντισμού, διαμορφώνοντας χαρακτήρες και νοοτροπίες οι οποίες ταυτίζονται με την αγάπη, αλτρουισμό, αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια, και την προσφορά.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο, με σκοπό την ενδυνάμωση των συνεργασιών της Σχολικής Μονάδας με φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στις σχολικές μονάδες, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, σε συνεννόηση πάντα με τη Διεύθυνση του σχολείου και τον σύνδεσμο γονέων.
Ο πολίτης δεν είναι απλά ο κάτοικος της πόλης ή της κοινότητας, είναι αυτός που συμμετέχει με τη θέλησή του στη ζωή της κοινότητας και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους Οργανισμούς της τοπικής κοινωνίας. Για αυτό θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα Σχολείο» αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στον τομέα της παιδείας και της κοινωνίας. Άλλωστε, δημοκρατία είναι πάνω απ’ όλα τρόπος ύπαρξης, και μία δημοκρατική χώρα πρέπει να βασίζει την ύπαρξή της στον ενεργό πολίτη.
(ΑΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα