Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2018 13:18

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων – 18 Απριλίου

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά, ενθαρρύνοντας τους πολίτες μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική κάτω από την οποία εντάσσονται οι εορτασμοί, με το φετινό θέμα να είναι «Η Κληρονομιά από γενεά σε γενεά», το οποίο επιδιώκει να δώσει έμφαση στην ανταλλαγή εμπειριών και στη μεταφορά γνώσης από γενιά σε γενιά με στόχο την πολιτισμική ανάπτυξη. Η επικοινωνία μεταξύ γενεών, συνδυάζοντας την εμπειρία των παλαιότερων με τον δυναμισμό και την ενέργεια των νεότερων, μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και μια ολιστική θέαση των πραγμάτων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου 2018, θα επιτρέπει τη δωρεάν είσοδο στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία.

  1. Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πάφου «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος
  2. Νεκρόπολη Νέας Πάφου γνωστή ως «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος
  3. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια
  4.  Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια
  5.  Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος
  6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή
  7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή
  8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι
  9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας
  10. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα
  11. Νεολιθικός οικισμός, Χοιροκοιτία
  12. Νεολιθικός οικισμός στη θέση Τέντα, Καλαβασός
  13. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά
  14. Αρχαιολογικός χώρος και βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Ταμασού, Πολιτικό

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει και τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

  1. 1.    Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αμαθούντα 1975-2015: Η ζωή μιας γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο»

Τετάρτη, 4 Απρίλιου 2018

Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αμαθούντα 1975-2015: Η ζωή μιας γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο». Η έκθεση οργανώθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και παρουσιάστηκε αρχικά στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα τα βασίλεια της Κύπρου, με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφών στην Αμαθούντα. Η έκθεση έχει στόχο να πληροφορηθεί και το κοινό της Κύπρου τόσο για τις δραστηριότητες της αποστολής, αλλά και για τα ευρήματα και την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα βασίλεια της Κύπρου. Σε αυτό τα πλαίσιο παρουσιάστηκε το 2015 στο Κυπριακό Μουσείο και τώρα εκτίθεται στον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας.

  1. 2.    Εικαστική δράση από το Εργαστήρι Τέχνης Νικόλα Παναγή «Earth Art»

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, 9:00-13:00

Αρχαιολογικός χώρος Κάτω Πάφου

Πρόγραμμα του Εργαστηρίου Τέχνης Νικόλα Παναγή «Earth Art» με τίτλο «Ατέλειωτοι ορίζοντες ανήκουν σε όσους έχουν ατέλειωτη φαντασία». Στο πλαίσιο του προγράμματος τα μέλη του εργαστηρίου θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και τον Ακάμα, με στόχο την αναζήτηση, μελέτη και κατανόηση της τέχνης και του πολιτισμού των χώρων. Λαμβάνοντας ερεθίσματα για δημιουργία από τον αρχαιολογικό χώρο, τα μνημεία και το φυσικό και ιστορικό τοπίο, θα τα ερμηνεύσουν εικαστικά. 

  1. 3.    Εγκαίνια έκθεσης και έναρξη συνεδρίου BRAU4 με τίτλο «Η Κρυμμένη Πολιτιστική Κληρονομιά: Κάτω από την Θάλασσα, Κάτω από την Γη και εντός των Κτηρίων»

Κυριακή, 15 Απρίλιου 2018, 19:00 - Εγκαίνια έκθεσης και έναρξη συνεδρίου

Δευτέρα-Τρίτη, 16-17 Απριλίου 2018, 9:00-17:15 - Συνέδριο

Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία

Η έκθεση και το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης (BRAU4), που συνδιοργανώνεται από το Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και άλλους φορείς. Στόχος είναι η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας, των επιστημόνων και ειδικών στον τομέα της συντήρησης και αναβάθμισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσω διαφόρων δράσεων, με σκοπό την προβολή της τοπικής άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των συμμετεχούσων χωρών. Η έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες/πόλεις που συμμετέχουν με έργα, ενώ παράλληλα διοργανώνονται και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως ημερίδες και πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γνωστής πολιτικού μηχανικού Ρέας Τάσσιου και στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου Θεοδόσιος Τάσσιος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 27 Απριλίου 2018 (κλειστή Σάββατο και Κυριακή 21 και 22 Απριλίου).

  1. 4.    Ξενάγηση στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας «Discover Larnaka Open Tour»

Κυριακή, 15 Απριλίου 2018, 10:00 - 12:00

Ξενάγηση από τον δρ. Ιωσήφ Χατζήκυριακο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας, τον κύριο Λούη Περεντό, την δρ. Άννα Σατράκη, Αρχαιολογικό Λειτουργό και τον Πήτερ Αστζιάν, Διευθυντή του Ιδρύματος Πιερίδη στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας με αναφορά στο ιστορικό του παρελθόν. Η ξενάγηση περιλαμβάνει κυρίως τη Λεωφόρο Αθηνών και την οδό Ζήνωνος Κιτιέως.                           

  1. 5.    Εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018, 10:00-12:00

Κέντρο Επισκεπτών Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ’ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%. Η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας, αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία, μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας.

  1. 6.    Τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, 19:00-20:00

Μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, Λευκωσία

Θα πραγματοποιηθούν σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας, ανάγνωση αποσπασμάτων από τα τρία πρώτα βραβευθέντα άρθρα του 2ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Παραγωγής Γραπτού Λόγου για τη Β΄ Λυκείου και απονομή βραβείων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας “Culture Snap”.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη και της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Θέμιδας Χριστοφίδου.

  1. 7.    Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «MEDitations»

Σάββατο, 21 Απριλίου 2018, ώρα 18:00

Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον φημισμένο διεθνή οργανισμό MAGNUM PHOTOS, μέσω της BPRarts Cultural Management. Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων φωτογράφων του οργανισμού με αρχαία μνημεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Josef Koudelka, George Rodger, Nikos Economopoulos, David Seymour, Ferdinando Scianna, Herbert List, Elliot Erwitt, Inge Morath και Micha Bar Am, τα οποία θα συνοδεύονται από αποσπάσματα ποιημάτων, διακεκριμένων ποιητών, φιλοσόφων και συγγραφέων.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του κάστρου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 14 Μαΐου 2018. Ακολούθως θα περιοδεύσει στο Κυπριακό Μουσείο (18 Μαΐου - 17 Ιουνίου), στο Κάστρο Λάρνακας (21 Ιουνίου - 22 Ιουλίου) και στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου (26 Ιουλίου - 30 Αυγούστου).

  1. 8.    Εκδήλωση με τίτλο «Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Πάφου: Η συνύπαρξη των αρχαιολογικών καταλοίπων με το φυσικό περιβάλλον»

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, ώρα: 9.20 -10.30

Αίθουσα τελετών Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Πάφου

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναπτύξουν οι μαθητές ερευνητική κουλτούρα, να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία της πόλης τους, να ενημερωθούν για τη συντήρηση τους και να προβληματιστούν σε θέματα συνύπαρξης και διάσωσης του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Διευθυντή του Σχολείου και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφερόμενη στο καθεστώς του χώρου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και την ένταξη του σε δίκτυο NATURA. Επίσης θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την ιστορική και αρχαιολογική σημασία του χώρου καθώς και για θέματα συντήρησης, διατήρησης και προβολής του χώρου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές.

  1. 9.    Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Ακάμας: Φύση, Μύθος, Άνθρωπος» και διάλεξη του πανεπιστημιακού Καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλου με τίτλο «Ακάμας: Φύση, Μύθος, Άνθρωπος. Αποθέματα βιόσφαιρας, μια ολοκληρωμένη πρόταση της UNESCO»

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, 18:00

Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου και Κάστρο Πάφου

Η έκθεση οργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το κυπριακό τμήμα του  ICOMOS και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 2017. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί ο Ακάμας σε όλες τις εκφάνσεις των δύο βασικών του πτυχών: τη Φύση και τον Άνθρωπο. Η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει και να θέσει προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον αυτού του φυσικού και πολιτιστικού θησαυρού που κληρονομήσαμε, ευελπιστώντας να συμβάλει στις διαμορφούμενες πολιτικές προστασίας και διαχείρισης της χερσονήσου και να βοηθήσει στην χάραξη στρατηγικής για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής

Η διάλεξη του Καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλου, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Ελλάδας/ΜΑΒ (Άνθρωπος και πρόγραμμα Βιόσφαιρας) στόχο έχει να παρουσιάσει το πρόγραμμα της UNESCO για τα αποθέματα βιόσφαιρας σε σχέση με τον άνθρωπο, την προστασία της φύσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτά.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου.

 

 

(ΜΓ/ΣΧ)