Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-04-2018 09:04

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Η 12η Απριλίου καθιερώθηκε, το 2011, ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου και έχει ως σκοπό την υπογράμμιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όσο και στις αναπτυγμένες. Πρόκειται για τα παιδιά εκείνα που είτε περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτεία ως μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, είτε είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία.

H καθιέρωση της μέρας αυτής έγινε μετά από πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο αφιερωμένο στην υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών του δρόμου σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CSC, υπάρχουν αμέτρητα παιδιά σε όλο τον κόσμο που θεωρούν τους δρόμους το σπίτι τους. Οι βασικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά είναι η έλλειψη τροφής και στέγης, η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, η αδυναμία τακτικής παρακολούθησης του σχολείου, η βία και η εγκληματικότητα στους δρόμους, η σεξουαλική εκμετάλλευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και τόσα άλλα. Από όλα αυτά θα πρέπει να τα προστατεύσουμε, παρέχοντάς τους ευκαιρίες πρόσβασης σε σχολεία, νοσοκομεία και στη δικαιοσύνη. Τα παιδιά αυτά στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων όπως η υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η ελευθερία και η προστασία από κάθε μορφής παρενόχληση.

Τα παιδιά του δρόμου είναι ισότιμα με όλα τα άλλα παιδιά και δικαιούνται της προστασίας μας και της προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα το εφαλτήριο, ώστε κάθε κράτος να λάβει εκείνα τα αποτελεσματικά μέτρα, ώστε τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου η στέγη, η τροφή, η ένδυση και η παιδεία θα τους παρέχονται ως κάτι το αυτονόητο και δεδομένο.
______________
ΕΑ