Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-02-2020 12:30

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας στην εκπομπή του ΡΙΚ Πρωινό Δρομολόγιο

Ερώτηση:  Αυτό που βγαίνει είναι ότι, και θα μας τα εξηγήσετε στη συνέχεια, συνεχίζεται η προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλλουμιού, δεν αποσύρεται ο φάκελος και συμφωνήθηκε οι τυροκόμοι να αγοράζουν όλες τις ποσότητες του αιγοπρόβιου γάλακτος. Δεν ξέρω αν είναι αυτά τα κύρια ζητήματα. Εξηγήστε μας πριν ζητήσουμε τις διευκρινίσεις.

Απάντηση: Πρώτα από όλα, να πούμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα του χαλουμιού και δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, υπό την έννοια ότι σε αυτή την αίθουσα υπήρχαν άτομα με εντελώς διαφορετικές απόψεις και με ισχυρές θέσεις.  Εντούτοις, και με τον καταλυτικό ρόλο του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι η συζήτηση κύλισε σε ένα πολιτισμένο και εποικοδομητικό κλίμα. Βάζοντας κάτω όλα τα δεδομένα, καταλήξαμε σε αυτό που έχετε πει, δηλαδή ότι η προσπάθεια για τον φάκελο συνεχίζεται, δεν μπορεί να γίνονται σκέψεις αυτή τη στιγμή για απόσυρση του φακέλου και η προσπάθεια συνεχίζεται με συγκεκριμένη προσέγγιση και συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της ποσόστωσης, με δεδομένη τη βούληση και τη θέση των τυροκόμων ότι θα αγοράζουν όλες τις ποσότητες που θα παράγονται από τους αιγοπροβατοτρόφους του γάλακτος και μάλιστα θα τις αγοράζουν και σε ψηλότερη τιμή. 

Ερώτηση:  Να πούμε πρώτα για τον φάκελο, πριν μπούμε στη συμφωνία για την αγορά και την ποσόστωση. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Έχει παρατραβήξει αυτό το θέμα.

Απάντηση: Ναι έχει παρατραβήξει. Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταβληθεί μια εντατική προσπάθεια για να δούμε το θέμα ολοκληρωμένα, με όλες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους. Είναι ο Επίτροπος Γεωργίας και η Επίτροπος Υγείας. Είναι γεγονός ότι από τις δύο Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαχειρίζονται το θέμα αυτό, παρατηρήθηκαν στον παρελθόν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση των πτυχώντου συγκεκριμένου φακέλου. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι μια κοινή συνάντηση με τους δύο Επιτρόπους, ούτως ώστε να μπουν όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι. Να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τις αποκλίσεις που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν και να καθοριστούν συγκεκριμένα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε μια θετική κατάληξη του φακέλου. Αυτή θα είναι η δική μας επιδίωξη. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν «παίζουμε» μόνοι μας. Θα υποβληθούν θέσεις και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνω, χωρίς να θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, ότι στο παρελθόν θέσεις και προτάσεις που είχαν εκφραστεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει το θέμα του φακέλου δεν έβρισκαν σύμφωνη την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι με τυχόν αποδοχή τους θα εγείρονταν μια σειρά από άλλα ζητήματα στα οποία εμείς διαφωνούσαμε.

Ερώτηση:  Ωστόσο, έχετε πει ότι δεν «παίζουμε» μόνοι μας, είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να ληφθεί υπόψη. Άρα, πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός προφανώς. Πόσο θα πάρει αυτό;  Μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση πότε θα έχουμε αποτέλεσμα;

Απάντηση:  Θεωρώ ότι θα έχουμε μια πολύ καλή ένδειξη αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχω με τους δύο Επιτρόπους.

Ερώτηση:  Πότε θα γίνουν αυτές  οι συναντήσεις;

Απάντηση:  Η συνάντηση ευελπιστώ ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο ένα μήνα. Πρέπει να σας πω ότι έχω συναντήσει κατ’ ιδίαν και την Επίτροπο Υγείας, την κα Κυριακίδου, και τον Επίτροπο Γεωργίας και έχουμε θίξει το θέμα του χαλουμιού και έχουν αντιμετωπίσει με θετική προσέγγιση την προοπτική μιας κοινής συνάντησης. Ευελπιστώ ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αυτή η συνάντηση, ούτως ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για να φτάσουμε σε μια κατάληξη. Θεωρώ ότι εάν ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διαχείριση του φακέλου που θα μας δίνουν και εμάς τη δυνατότητα να φθάσουμε σ΄ αυτόν το συμβιβασμό, στον οποίο αναφερθήκατε, τότε τα πράγματα μπορεί να κυλήσουν πολύ γρήγορα.

Ερώτηση:  Εξηγήστε μας ακριβώς τι αποφασίστηκε χθες σε σχέση με την ποσόστωση και την τιμή διάθεσης προς τους τυροκόμους, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αγοράζουν όλη την ποσότητα.          

Απάντηση:  Οι ίδιοι οι τυροκόμοι έθεσαν στο τραπέζι τη δική τους πρόταση, η οποία έλεγε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να αγοράζουμε όλο το γάλα που παράγεται από τους αιγοπροβατοτρόφους και μάλιστα να δώσουμε και αυξημένες τιμές, όμως μην μας βάζετε περιορισμούς με αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του προϊόντος από το 20% στο 25% με διάταγμα, διότι υπάρχουν περίοδοι στις οποίες η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πιο χαμηλή και θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί το 25%. Εάν λοιπόν μας βάλετε τέτοιους περιορισμούς τότε θα επηρεαστεί ο κύκλος δραστηριοτήτων μας». Ο Πρόεδρος άκουσε αυτή την εισήγηση, την έθεσε ενώπιον όλων, δηλαδή την απορρόφηση όλου του γάλακτος και χωρίς αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση της ποσόστωσης ήταν κάτι που έγινε ευρύτερα αποδεκτό. Αυτό που μένει είναι να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας. Αυτό θα γίνει σε μια συνάντηση που θα έχω στο γραφείο μου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ερώτηση: Δηλαδή η ποσόστωση είναι γύρω στο 20% και έχουν δεσμευτεί οι τυροκόμοι να αγοράζουν όλες τις ποσότητες με μια τιμή κάπως πιο ψηλή, πέντε σεντ ακριβότερη. Για ποια ποσότητα μιλάμε όταν μιλάμε πέντε σεντ ακριβότερη;

Απάντηση: Το λίτρο.

Ερώτηση: Με δέσμευση να αγοράζουν όλες τις ποσότητες, νοουμένου ότι είναι 20% η ποσόστωση, ενώ ήταν λίγο πιο ψηλή προηγουμένως ποσόστωση; 

Απάντηση: Όχι, η πρόταση ήταν για να πάμε στο 25 και αυτό που λέχθηκε ήταν: «μην μας βάλετε αυτό τον περιορισμό και εμείς θα παίρνουμε όλο το γάλα που θα παράγεται».

Ερώτηση: Και θα διευθετηθούν όλα αυτά, λεπτομέρειες και θα διασφαλιστεί που θα εφαρμοστεί αυτό σε μια επόμενη σύσκεψη που θα έχετε μαζί τους;

Απάντηση: Ακριβώς.

Ερώτηση  Πότε θα γίνει αυτή η σύσκεψη;

Απάντηση:  Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες. Tην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η σύσκεψη.

 

ΜΑΚ/ΝΝ/ΕΧΡ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα