Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2018 12:00

Χαιρετισμός Επίτροπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη στους εορτασμούς προς τιμή του προστάτη Άγιου του Σώματος Προσκόπων Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στους εορτασμούς που διοργανώνονται από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου προς τιμή του προστάτη του, Αγίου Γεώργιου.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και ο Υψηλός Προστάτης του Σώματος Πρόσκοπων της Κύπρου. Και είναι τιμητικό για μένα να είμαι σήμερα μαζί σας, και να μεταφέρω την αναγνώριση αλλά και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σημαντική διαχρονική προσφορά του Προσκοπισμού στη νεολαία του τόπου μας. Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με εκατοντάδες νέες και νέους ενεργούς πολίτες οι οποίοι εκπροσωπούν ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας. 

Η πίστη στον Θεό, το καθήκον στην Πατρίδα και η ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο είναι τα βασικά άρθρα συστατικά της προσκοπικής υπόσχεσης. Αυτά τα συστατικά είναι οι αξίες που καθένας από εμάς θα πρέπει διαχρονικά να πρεσβεύει.

Ο προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη Παγκόσμια Οργάνωση Νεολαίας με πάνω από 30.000.000 εκατομμύρια μέλη. Με προφορά περισσοτέρων των 100 χρόνων, το κίνημα του προσκοπισμού εφαρμόζει ένα σύγχρονο παιδαγωγικό σύστημα το οποίο βασίζεται κυρίως στη βιωματική συμμετοχή, στην ενθάρρυνση ανάπτυξης της πρωτοβουλίας και στην ενίσχυση της αυτονομίας των νέων.

Όλοι αναγνωρίζουμε τα οφέλη του εθελοντισμού. Και το Προσκοπικό Κίνημα βασίζεται σε αυτή. Τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι με τις ειδικότητες τους, οι Ανιχνευτές, οι Βαθμοφόροι, οι Έφοροι, οι Σύνδεσμοι Γονέων αλλά και Παλαιοί Πρόσκοποι, είναι εθελοντές οι οποίοι για δεκαετίες προσφέρουν, με τη συμμετοχή τους, ανιδιοτελώς, για μια κοινωνία που πρεσβεύει τις σωστές  αξίες. Ο εθελοντισμός είναι το σημαντικότερο εργαλείο καταπολέμησης ανισοτήτων και πρόληψης, συμβάλλοντας επίσης στην καταπολέμηση του αποκλεισμού ενισχύει την συμμετοχική δημοκρατία.

Για αυτό και η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τα οφέλη του εθελοντισμού, με την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης από το 2013, λειτουργεί το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με στόχο, για πρώτη φορά, το κράτος να έχει ολοκληρωμένες πολιτικές για την αναβάθμιση του εθελοντισμού αλλά και τη στήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τόπο μας.

Πιο συγκεκριμένα προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την εγγραφή και πιστοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εμπεδώνοντας την οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, τη θεσμοθέτηση της Διακήρυξης «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», τη δημιουργία του «Σπιτιού του Εθελοντή» ως υποδομές για στήριξη του έργου των ΜΚΟ, τη θεσμοθέτηση των δημόσιων  διαβουλεύσεων,  αξιωματούχων του κράτους με την κοινωνία των πολιτών.

Χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας. Και σημαντικός πυλώνας εκσυγχρονισμού είναι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Θέλουμε τους πολίτες συμμέτοχους στη διαχείριση των θεμάτων που τους αφορούν, ιδιαίτερα τους νέους μας.

Όλα τα πιο πάνω υλοποιούνται, γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε την εμπλοκή τηνς νεολαίας στα κοινά. Εκτός από σημαντικό εργαλείο πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά, αλκοόλ και παραβατικότητα, όπως φαίνεται και μέσα από έρευνες, η ενεργοποίηση των νέων συμβάλει σημαντικά και στην προσωπική τους ανάπτυξη. Έχει αποδειχθεί ότι αποκτούνται σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες μέσω του προσκοπισμού και αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες θα πρέπει να αναγνωρίζονται. Για αυτό και η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία για την αναγνώριση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης.

Αγαπητοί Πρόσκοποι,

Είσαστε από τους πρωτοπόρους του εθελοντισμού, με πολυδιάστατη δράση σε διάφορα θέματα. Ο νόμος σας, καθορίζει τις αρετές πάνω στις οποίες βασίζεται ο Προσκοπισμός: Λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του.

Είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους.

Είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία.

Είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε Πρόσκοπο.

Σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.

Αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον.

Είναι εύθυμος και αισιόδοξος.

Είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.

Είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του.

Είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση κι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Εσείς λοιπόν, με οδηγό τις αρχές και αξίες του προσκοπισμού, φωτίζετε τον δρόμο που όλοι πρέπει να ακλουθούμε. πρέπει να δείξετε τον δρόμο. Τον δρόμο του  ανθρωπισμού, της προσφοράς, του πολιτισμού, τον δρόμο του Πνεύματος. Συνεχίστε να πορεύεστε σε αυτόν τον αγώνα, κάντε πράξη αυτά που διδαχθήκατε, έτσι ώστε το μέλλον σας, το μέλλον των γενεών που έρχονται, να είναι καλύτερο. Γιατί έτσι σας ταιριάζει.

Σε αυτή την προσπάθεια θα βρείτε την Πολιτεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοδοιπόρο.

Θα τελειώσω με το προσκοπικό ρητό που νομίζω εκφράζει όλους μας και έχει δυναμικό συμβολισμό «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ».

Ένας Πρόσκοπος, ένας εθελοντής είναι πάντα έτοιμος, γιατί αυτό έχει διδαχθεί μέσα από την προσκοπική του ζωή.  

__________

(ΜΓ/ΣΧ)