Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2018 10:46

Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, χθες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών το Σάββατο 21 Απριλίου  στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι από όλα τα σωματεία και μέλη της Ομοσπονδίας από όλη την Αμερική. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανταλλάχτηκαν απόψεις για θέματα που απασχολούν την οργάνωση και έγινε απολογισμός των δραστηριοτήτων των σωματείων και διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέοι διοικητικού συμβουλίου.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου και Μαρία Θεοφίλη, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου, Βασίλειος Φιλίππου και Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Επίσκοπος Σεβαστιανός, πρόεδροι και μέλη πολλών Κυπριακών οργανισμών, ενώ την Κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου.

Στην ομιλία του ο κ. Φωτίου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την εκτίμηση όχι μόνο του κ. Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του, αλλά όλης της πολιτικής ηγεσίας και του κυπριακού λαού, για το έργο που επιτελεί η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την προώθηση τόσο του οράματος για επανένωση της Κύπρου, όσο και την ενδυνάμωση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την υπερδύναμη που επέλεξε ως δεύτερη πατρίδα.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είμαι μαζί σας και φέτος, προκειμένου μέσα από την ενημέρωση και τις συζητήσεις που θα έχουμε στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου σας, να μοιραστούμε μαζί τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες μας, αλλά και για να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την αδελφική μας συνεργασία, προσβλέποντας στην ευόδωση των κοινών προσπαθειών μας στο άμεσο μέλλον» τόνισε ο κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Μέση Ανατολή επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του σταθεροποιητικού και στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή, γιατί, όπως ανέφερε, έχει να κάνει με την μορφή και το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκεται στο Κυπριακό, αλλά και τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στους ενεργειακούς πόρους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις, τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με την αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν, είπε ότι έχει καταστεί πλέον σαφές σε όλους, ότι κύριος στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Εντούτοις, είπε, συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε όλη την καλή θέληση και βούληση για να επιτύχουμε μέσω των διαπραγματεύσεων την επιθυμητή λύση του κυπριακού προβλήματος, με τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της. Τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι η μόνη οδός για εξεύρεση μιας λύσης, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, ο Προεδρικός Επίτροπος σημείωσε τις απαράδεκτες εμμονές της τουρκικής πλευράς. Το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας, την παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων καθώς και την αξίωση για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο σε κάθε απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην αναφορά του στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακκιντζί, υπογράμμισε ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση με σκοπό την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους και να αξιολογηθεί η κατάσταση των πραγμάτων και οι δυνατότητες συνέχισης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους. «Ωστόσο, οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν την πρόθεση του Γενικού-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει ένα ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα διενεργήσει διερευνητικές επαφές με όλα τα μέρη, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απόδημο κυπριακό Ελληνισμό που έχει στηρίξει την Κύπρο και το λαό της σε δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του μέσω πολιτικών, οικονομικών και υλικών μέσων. Η νεολαία είναι το μέλλον της Κύπρου και το μέλλον της διασποράς, σημείωσε, και η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Οι προσπάθειες της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ υποβοηθούν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό της κατοχής.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι φέτος, για πρώτη φορά, προγραμματίζεται η υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο παιδιών αποδήμων ηλικίας δώδεκα μέχρι δεκαεπτά ετών για μια εβδομάδα. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τα παιδιά των αποδήμων στις ΗΠΑ και θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αναφορά έκανε και στην προώθηση της δημιουργίας Μητρώου για τους Κυπρίους που διαμένουν στο εξωτερικό και θα αρχίσει πιλοτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Φωτίου, στην ομιλία του, έκανε ειδική μνεία για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, που συνεχίζει να προσκρούει στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Σημείωσε ότι δεν παραγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτελεστεί από τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία και τη συμμετοχή εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήταν σαφώς καλύτερη αν η κατοχική δύναμη, επέτρεπε τις εκταφές σε όλες τις περιοχές και όχι να επιβάλλει περιορισμούς στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.

 «Γιατί άραγε η Τουρκία να μην επιτρέπει την πρόσβαση ανεξάρτητων ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας;» ρώτησε ο κ. Φωτίου. Η Τουρκία πράττει διπλό έγκλημα με τη μετακίνηση οστών αγνοουμένων σε άλλους χώρους ώστε να καλύψει τις μαζικές εκτελέσεις Κυπρίων κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων είναι αναγκαία ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών. «Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοούμενων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοούμενων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους» είπε καταληκτικά ο κ. Φωτίου.

O Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να συνεχίζει να είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος. «Το γεγονός ότι έχει κάνει συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν, έχει επιτεθεί στους Κούρδους, βοηθά το Ισλαμικό Κράτος, είναι κάτι που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε. Χαρακτήρισε τον εποικισμό το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου και επανέλαβε ότι θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να αρχίσουν να παλεύουν για τα δικαιώματα τους και να επαναστατήσουν κατά της τουρκικής κατοχής.

«Σας συγχαίρω θερμότατα γι’ αυτό το επίπεδο ομόνοιας, συνεργασίας και παραγωγής έργου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρά τον μικρό αριθμό Κυπρίων στην Αμερική» είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κούτρας. Πρόσθεσε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος με βεβαιότητα να προβλέπουν και την αλληλουχία των πιθανών εξελίξεων και έκλεισε ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να προβληματιστούν αν ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας ή εις βάρος μας. 

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου εξέφρασε τα αισθήματα εκτίμησης και θαυμασμού προς τις οργανώσεις. «Συντηρείτε και ενισχύετε τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα σας, διατηρείτε την ταυτότητα σας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, και αποτελείτε τους κήρυκες και τους πρέσβεις των εθνικών μας θεμάτων» τόνισε. Σημείωσε παράλληλα ότι οι προσπάθειες των οργανώσεων προς τα κέντρα επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμώνται ιδιαίτερα από την κυπριακή κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος  Κορνηλίου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο της ομοσπονδίας. «Είμαστε περήφανοι για την κυπριακή ομογένεια, γιατί κρατάτε ζωντανή την παρουσία της Κύπρου στην Αμερική, ένα χώρο που είναι πολύ δύσκολος, ενώ παράλληλα προβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε ευγνώμονες για την ανιδιοτέλεια σας, για τον πατριωτισμό σας και για τη δράση σας. Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πολύ τη στήριξη της ομοσπονδίας και γενικά της ομογένειας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ο Ελληνισμός διανύει σήμερα μία δύσκολη πολιτική συγκυρία με την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον παραλογισμό της Τουρκίας. Εμείς απαντούνε με το διεθνές δίκαιο, την διπλωματία και την ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λαμβάνοντας το λόγο η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας , Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, σημείωσε ότι «όλοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια καθημερινά κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο, αλλά οι δεσμοί της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι είναι δυνατοί, στενοί και διαχρονικοί, αποτελούν το πιο ισχυρό μας στήριγμα, τόσο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού όσο και σε διεθνές, περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο». Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι οι πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, και με τις τριμερείς συνεργασίες με χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, προωθούνται τα συμφέροντα και η επιρροή των δύο χωρών στην περιοχή. 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών Κυριάκος Παπαστυλιανού, στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βασικές προτεραιότητες της επόμενης διετίας και τις επίπονες προσπάθειες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν. Όπως είπε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με τη δημιουργία ενός κοινοτικού/πολιτιστικού κέντρου όπου θα στεγάζει τους οργανισμούς της παροικίας. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο για τους Ελληνοκύπριους της Αμερικής, αρχείο της Ομοσπονδίας και πρόγραμμα για την παροχή υποτροφιών για τους νέους της ομογένειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σεβαστιανός.

Το βράδυ ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, κ. Φώτης Φωτίου, παρέστη στο Ετήσιο Δείπνο Ελληνικής Ανεξαρτησίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Εξάλλου, χθες, ο κ. Φωτίου συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια. Τον κ. Φωτίου καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Νίκος Ανδριώτης όπου τον ενημέρωσε για τα προγράμματα διδασκαλία του σχολείου. Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι το μοναδικό Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Λύκειο όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και ολόκληρης της Αμερικής. Στο χαιρετισμό του ο κ. Φωτίου εξήρε το ρόλο του σχολείου όπου μέσα από τα προγράμματα του οι μαθητές μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα, και διατηρούν την Ελληνική ταυτότητα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

ΑΧ/ΣΧ