Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2018 18:29

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννα Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την επίσημη έναρξη της Εκστρατείας Let’s Do It! Cyprus «KαθαρίΖΩ την Κύπρο»

Με τη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη της Εκστρατείας Let’s Do It! Cyprus «KαθαρίΖΩ την Κύπρο»που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απρίλιου 2018.

Το Let’s do it Cyprus!είναι μέρος της καμπάνιας Let’s do it World! μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού, που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα και η μεγαλύτερη κίνηση πολιτών, που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο. Η ιδέα για αυτή την κινητοποίηση γεννήθηκε το 2008 στην Εσθονία. Σήμερα στο Let’s do it World! συμμετέχουν πέραν των 100 χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Η   εκστρατεία Let’s Do It! Cyprus «καθαρί-ΖΩ την Κύπρο» αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δράση που πραγματοποιείται στο νησί μας.

Στόχος μας είναι να έχουμε τη συμμετοχή όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο μέσω του Let’s Do It World!

Η συμμετοχή όλων είναι  κομβική αφού ουσιαστικά  η  επιτυχία της εκστρατείας στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη του καθενός από εμάς για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.

Το έγγραφο «Επισκόπησης της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ Έκθεση χώρας – ΚΥΠΡΟΣ» ημερομηνίας  3/2/2017 αναφέρει τις κύριες προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ στην Κύπρο οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κυκλική οικονομία.

Στον τομέα της Διαχείρισης των Αποβλήτων αναφέρει ότιστην Κύπρο η παραγωγή αστικών αποβλήτων εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (617 kg ετησίως ανά κάτοικο, έναντι 475 kg περίπου κατά μέσο όρο το 2014). Επίσης η στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι το 2016  η ετήσια παραγωγή ανά κάτοικο ανερχόταν στα 642 kg.

Το μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων της Κύπρου καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (80 % έναντι 28 % κατά μέσο όρο για την ΕΕ). Η ανακύκλωση αντιπροσωπεύει το 19 %, συμπεριλαμβανομένου του 4 % της λιπασματοποίησης, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (44 %).

Έχοντας όλα αυτά υπόψη καθώς και τις καθημερινές εικόνες  με σωρούς από σκουπίδια  διάσπαρτες στο νησί  ζητούμε τη βοήθεια ΟΛΩΝ για να καθαρίσουμε την Κύπρο σε μία μέρα και να τη διατηρήσουμε καθαρή για πάντα μέσα από το μήνυμα της συμμετοχής και του σεβασμού.

Η συμμετοχή της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανωμένων Φορέων, των Εθελοντικών Οργανώσεων, του Επιχειρηματικού κόσμου  και του κοινού είναι  κομβική αφού ουσιαστικά  η  επιτυχία της εκστρατείας «ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» στηρίζεται, όπως έχουμε τονίσει και προηγουμένως, στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.

Σε όλα θέματα η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και η εθελοντική προσφορά είναι σημαντικά στοιχεία επιτυχίας οποιασδήποτε πολιτικής δράσης.

Αυτή η Παγκόσμια  περιβαλλοντική εκστρατεία ‘’Let’s Do it!, Cyprus’’ της οποίας η επιτυχία βασίζεται στη συνέργια του Δικτύου Εθελοντών Together, των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, του Τμήματος Δασών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων), του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, με σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών και τη στήριξη των χορηγών, κατάφερε να ενεργοποιήσει μέχρι στιγμή για τη φετινή εκστρατεία πάνω από 43000 πολίτες και συνεχίζουμε ανοδικά.

Η σημασία αυτής  της εκστρατείας δεν είναι μόνο η δημιουργία οικολογικής συνείδησης αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας ενεργού πολίτη  στα περιβαλλοντικά  θέματα αλλά στα κοινά γενικότερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η   μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης, του δικού μας και των παιδιών μας. Είναι μάχη για τη ζωή. 

---------------------------

ΕΙ