Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2018 08:50

Συνάντηση Προεδρικού Επιτρόπου με παράγοντες της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου συνεχίζοντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, είχε στις 23 Απριλίου 2018 σειρά συναντήσεων με παράγοντες της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). 

Ο κ. Φωτίου συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων (COP) κ. Malcolm Hoenleinενώ αργότερα είχε συνάντηση με στελέχη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) μεταξύ άλλων τον Εκτελεστικό Διευθυντή της AJC κ. David Harris. Τον κ. Φωτίου συνόδευε σε όλες τις συναντήσεις o Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου.

Μετά τις συναντήσεις ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει συναντήσεις με τις κύριες οργανώσεις των Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συναντήσεις οι οποίες εντάσσονται περισσότερο στη γενικότερη συνεργασία που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ στα θέματα της διασποράς.

«Έχουμε ήδη εντάξει τα θέματα της διασποράς, σε επίπεδο αρχηγών στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ, προχωρούμε και οργανώνουμε συγκεκριμένες ενέργειες και εκδηλώσεις όσον αφορά τη διασπορά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θεωρούμε ότι με μια καλή συνεργασία μπορούν οι τρεις χώρες να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα μας σε κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είχα συναντήσεις για να δούμε κάποιες περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαμε από κοινού οι τρεις χώρες να προωθήσουμε» ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη ο κ. Φωτίου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Την τιμή και τη χαρά του εξέφρασε κ. Φωτίου, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείας.

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω ένα εξαιρετικό φίλο της Κύπρου, έναν άνθρωπο ο οποίος επιτελεί, πέρα από το θρησκευτικό, και το εθνικό έργο» είπε ο κ. Φωτίου. Ο Προεδρικός Επίτροπος δεν παρέλειψε να τον ενημερώσει για το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να βοηθήσει στις προσπάθειες της Κύπρου μέσω των διασυνδέσεων του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα του ανάλυσε τα προγράμματα και τους στόχους που έχει η Ελλάδα κι η Κύπρος για τον απόδημο Ελληνισμό. Έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να κρατήσουν τη νέα γενιά με τις ρίζες του Ελληνισμού.

«Είμαι  σίγουρος ότι ο δικός σας ρόλος στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων, είναι καθοριστικής σημασίας, και σας ευχαριστώ πολύ για ακόμη μια φορά, για όλα όσα έχετε κάνει και για την Κύπρο αλλά και για τον απόδημο Ελληνισμό εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» τόνισε ο κ. Φωτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος από την πλευρά του ανταπόδωσε τις ευχαριστίες προς τον κ. Φωτίου, χαρακτηρίζοντας τον εκλεκτό άνθρωπο και πολιτικό. «Είμαστε γνωστοί και φίλοι από χρόνια, και είναι από εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη αφήσει βαθειά ίχνη στην πορεία και του Κυπριακού και του Ελληνισμού γενικότερα, γιατί είναι αυτό το είδος του ανθρώπου που δεν περνούν απαρατήρητοι» υπογράμμισε και εξήρε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για τη νεολαία, ιδιαίτερα αυτή της διασποράς.

«Είμαι Θεσσαλονικεύς Μακεδών, εγώ όμως ονομάζομαι Μακεδονο-Κύπριος, διότι είναι πολύ στενή η σχέση μου με την Κύπρο. Εκτιμώ βαθύτατα τον αγώνα που κάνουμε για την Κύπρο. Παρόλο που τώρα είναι σε μια πολύ σκληρή φάση, με το ένα τρίτο της να είναι κατεχόμενο, είναι τόσο παραγωγική και προχωρεί τόσο δυνατά, τόσο που μου έχει κάνει εντύπωση. Εδώ έχουμε ένα ομογενή λαό που είναι τόσο δυναμικός, τόσο εντυπωσιακός, που στέκεται πολύ δυνατά, και στέκεται ως παράδειγμα» πρόσθεσε.

«Ο κύριος Φωτίου είναι ένας απ’ αυτούς που εκπροσωπούν αυτό το πνεύμα. Το πνεύμα το αδούλωτο, το δημιουργικό, το οποίο δεν σταματάει σε καμιά περίπτωση με οποιοδήποτε εμπόδιο. Τον ευχαριστώ για την επίσκεψη και είμαστε πάντοτε μαζί σας και γι’ αυτό λέμε «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας» και όπως έχει λεχθεί, σημασία πολλές φορές δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία με την οποία πάμε στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να έρθει αργότερα. Αλλά είμαστε και εμείς μέρος της διαδικασίας και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, ο Προεδρικός Επίτροπος εκπροσώπησε την Κυπριακή Κυβέρνηση στην μεγάλη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που πραγματοποιήθηκε στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

 

 

(ΜΓ)