Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2020 15:28

Η Επιτροπή Άμυνας σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και τα Μέλη της Επιτροπής κ.  Γιώργος Κάρουλλας, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, κα Ελένη Σταύρου, κ. Κώστας Κώστα και κ. Γιώργος Προκοπίου συμμετείχαν χθες σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και Μέλη της Επιτροπής, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του κ. Γκιουλέκα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στις ασύμμετρες τουρκικές απειλές, επισημαίνοντας ειδικότερα τις κινήσεις για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Κύπρου και Ελλάδαςκαι στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών με τη συμμετοχή χωρών με συγκλίνοντα συμφέροντα στην περιοχή, προς αποτροπή των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας. Τόνισε δε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η δέσμευση της Τουρκίας σε σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου, στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Επεσήμανε δε ότι για 46 χρόνια η Κύπρος βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής και, εδώ και καιρό, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η σημασία συνέχισης της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο Επιτροπών.

 

(ΣΣ/ΣΧ)