Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2020 11:39

Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ

Συνολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων

 

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020 στην έδρα του ΟΗΕ, η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για τη Συνολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων. Η Συνάντηση έγινε διαδικτυακά με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, Πρωθυπουργών, Υπουργών και Μονίμων Αντιπροσώπων. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης.

Στην ομιλία του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο,  ο κ.  Μαυρογιάννης, τόνισε ότι η ειρήνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού και το επίκεντρο στο σύστημα αξιών μας και στην προσέγγισης των διεθνών σχέσεων μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να είναι υπέρ το πυρηνικού αφοπλισμού και ως κράτος σύγκρουσης σε μια ευμετάβλητη περιοχή, γνωρίζει πλήρως τις επιπτώσεις του πολέμου.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πιθανότητα εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων ή/και τον κίνδυνο να πέσουν σε λάθος χέρια. Εφόσον ο πυρηνικός εξοπλισμός δεν έχει επιτευχθεί, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει σεβαστή η παγκόσμια αρχιτεκτονική μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, που έχει ως πυρήνα τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ). Η διεθνής και η περιφερειακή συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για την πυρηνική ασφάλεια και προστασία, δεδομένης της διασυνοριακής φύσης των επιπτώσεων ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η ασφάλεια όλων των μικρών κρατών - όπως είναι η Κύπρος - βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διεθνές σύστημα συλλογικής ασφάλειας και μιας αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος αφοπλισμού και καθεστώτος ελέγχου των όπλων. Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη να τεθεί προσεχώς ισχύ η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη Απαγόρευσης Παραγωγής Σχάσιμου Υλικού, στα πλαίσια της διάσκεψης για τον αφοπλισμό, στην οποία η Κύπρος θέλει να συμμετάσχει.

Το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης – ένα πραγματικό επίτευγμα της πολυμερούς διπλωματίας - βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων πρόκειται να λήξει στο τέλος του 2021 αν δεν παραταθεί, οι πυρηνικές δραστηριότητες που διεξάγονται με αδιαφανή και η μη-επαληθεύσιμο τρόπο, και δαπανώνται δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Αυτές οι προκλήσεις υπενθυμίζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και παράλληλα η συλλογική ασφάλεια δεν είναι εφικτή.

Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, επεσήμανε την ανάγκη ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν ενός ευθύνες ενός και να ενισχύσουν ενός προσπάθειες για την προώθηση ενός διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας με τελικό στόχο «ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα».

---------------------

ΕΙ