Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-01-2021 12:44

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

Με στόχο την επέκταση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σε συνεργασία με το Mashav – Israel’s Agency For International Development Cooperation, το Golda Meir MASHAV – Carmel International Training Center (MCTC) και το Οικονομικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, σε συντονισμό με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, διοργανώνουν σειρά διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο: «Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές: Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα για την Κύπρο», παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν μια ολιστική εικόνα της εμπειρίας του Ισραήλ όσον αφορά τη δημιουργία ενός επιτυχημένου οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι διαδικτυακές διαλέξεις από διακεκριμένους Ισραηλινούς ομιλητές σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών καινοτομίας, όπως επιταχυντές (accelerators/incubators), τεχνολογικά πάρκα και γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοποριακών μέτρων προώθησης της καινοτομίας.

Την τελετή έναρξης χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος και ο Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο, Shmuel Revel. Ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε το Ισραήλ για τη συνεχή υποστήριξή του, σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα για αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της γειτονικής χώρας να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της για να εμπνεύσει και να στηρίξει άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα και τις τεχνολογικές τους ικανότητες. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο «η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν βασικούς μοχλούς βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση καίριων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία Covid-19, και όχι μόνο». Ο Πρέσβης κ. Revel, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι αυξανόμενες συνέργειες  μεταξύ Ισραήλ Κύπρου φέρνουν ακόμη πιο κοντά τα δύο κράτη στον τομέα της Τεχνολογικής Καινοτομίας. Το σχέδιο δράσης που καταρτίζουμε μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, και με τον Επικεφαλής Επιστήμονα της Κύπρου, ενισχύεται με την ισραηλινή εκπαίδευση για φορείς του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ευχαριστώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και όλους όσους εργάστηκαν για να γίνει αυτή η πρωτοβουλία πραγματικότητα. Αυτή η ανθρώπινη γέφυρα είναι μια σημαντική συμβολή στις στενές φιλικές μας σχέσεις και στο μέλλον μας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία και Πρόεδρος του ΙδΕΚ Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος τόνισε ότι προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στη διεθνή σκηνή, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, εξηγώντας ότι πρόκειται για «ένα οικοσύστημα που θα χαρακτηρίζεται από αποδοτικότητα και ευελιξία και θα παρέχει εύκολη πρόσβαση στις διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες, θα παράγει προστιθέμενη αξία σε οριζόντια βάση, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και θα δημιουργεί ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και ευρύτερη κοινωνικοοικονομική ευημερία». Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε επίσης ότι μέσω αυτού του προγράμματος δημιουργούνται στέρεες βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος έχει πολλά να μάθει από το Ισραήλ σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας για να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το δικό της οικοσύστημα. «Μόνοι απλά είμαστε έξυπνοι, μαζί είμαστε δημιουργικοί, ενωμένοι κτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος.

Ο κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, αναφέρθηκε στην επένδυση €20 εκατομμυρίων σε 85 καινοτόμες επιχειρήσεις, που χορηγήθηκαν μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΙδΕΚ. «Η μεγαλύτερη μας πρόκληση», σημείωσε, «είναι να διασφαλίσουμε ότι τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες αυτών των επιχειρήσεων θα επιτύχουν να διεισδύσουν στη διεθνή αγορά και να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό, με τη δική μας υποστήριξη, φυσικά, και τη στήριξη των διαφόρων φορέων έρευνας και καινοτομίας». Ευχαριστώντας για άλλη μια φορά το Ισραήλ, πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη την αξιοθαύμαστη επιτυχία του Κράτους του Ισραήλ στον τομέα αυτό, ανυπομονούμε να ακούσουμε περισσότερα για το Ισραηλινό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.»

(ΕΚ/ΣΧ)