Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2021 09:47

Έναρξη Παγκύπριας Εκστρατείας Καθαριότητας «Δες το καθαρά»

«Δες το καθαρά» είναι το σύνθημα με το οποίο αρχίζει αύριο η παγκύπρια εκστρατεία καθαριότητα που διοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών. Την έναρξη της εκστρατείας θα εξαγγείλει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, την Παρασκευή 21 Μαΐου στην Πάφο, όπου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάφου, κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, θα παραστεί σε δράση αποκομιδής απορριμμάτων βαριάς μορφής στη συνοικία του Αναβαργού στις 8:30 π.μ.

Η διενέργεια της Εκστρατείας Καθαριότητας είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης απόθεσης και συσσώρευσης αποβλήτων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.  Αποτέλεσμα των παρανομιών αυτών, είναι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία και η διαμόρφωση μιας καθόλου τιμητικής εικόνας για τη την πατρίδα μας.   Το σύνθημα «Δες το καθαρά», από τη μία, ενθαρρύνει το κοινό να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι αυτή η εκστρατεία και, από την άλλη, να υιοθετήσει μια συμπεριφορά που θα του επιτρέπει και να βλέπει τα πάντα γύρω του καθαρά.

Στην υλοποίηση της εκστρατείας, καθοριστικός είναι ο ρόλος των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού.  Για τον σκοπό αυτό, ειδικό έντυπο δήλωσης συμμετοχής έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Εστίαση σε τρεις πυλώνες: καθάρισμα, έλεγχος, ευαισθητοποίηση

Η Εκστρατεία Καθαριότητας «Δες το καθαρά» διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος αφορά στο καθάρισμα των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών, ο δεύτερος αφορά στη λήψη μέτρων για έλεγχο των σημείων μετά την αποκατάστασή τους και αποτροπή της εκ νέου ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με στόχο την ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμετοχής και τη δημιουργία «πράσινης συνείδησης».

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε, με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ένα σποτ που αναπαριστά το πρόβλημα, υπογραμμίζει την προσωπική ευθύνη και αναδεικνύει τη δύναμη της συλλογικότητας στην επίλυσή του: όλοι μαζί μπορούμε να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά και τον χαρακτήρα του τόπου μας.

Με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τόσο από την πλευρά των τοπικών αρχών όσο και από τους πολίτες, οι δράσεις της εκστρατείας θα συνεχιστούν κατά τους επόμενους μήνες και θα εντατικοποιηθούν το Φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να  δούμε την Κύπρο «αλλιώς», να τη «δούμε καθαρά»!

(ΜΑΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα