Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2021 13:25

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα το Λύκειο Ακρόπολης, με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Εδώ στο Λύκειο Ακρόπολης που βρισκόμαστε είναι όλα σωστά οργανωμένα και έχουν ξεκινήσει ομαλά οι εξετάσεις. Έχω δει και ορισμένα παιδιά στην τάξη, έχω ευχηθεί κατ’ αρχάς σε αυτούς και αυτές που γιορτάζουν, γιατί είναι μεγάλη γιορτή σήμερα, χρόνια πολλά, αλλά κυρίως ευχήθηκα και εύχομαι σε όλους και όλες τους μαθητές και μαθήτριές μας καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Μαζί τα καταφέραμε με τους εκπαιδευτικούς με τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες, να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και τώρα 7.295 υποψήφιοι παρακάθονται στις Παγκύπριες εξετάσεις. Η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς που ξεκινούν σήμερα τις εξετάσεις είναι για πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αλλά υπάρχει και ένας αριθμός που είναι μόνο για απόλυση. Ξεκινήσαμε με τη Βιολογία και φαίνεται ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ώστε να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και να μπορέσουν να έχουν όσοι και όσες ενδιαφέρονται και τα αποτελέσματα για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αλλά και να ολοκληρώσουμε και τον κύκλο των Τεχνικών Σχολών και των Λυκείων με την απόλυση.

Όπως είναι γνωστό, έχει ληφθεί πρόνοια, αν τυχόν κάποιοι υποψήφιοι είτε είναι επαφές είτε ακόμα και αν έχουν νοσήσει σήμερα, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, σε διαφορετικούς χώρους. Είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, παρόλα αυτά τα ειδικά εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν εκεί όπου χρειάζεται. Βεβαίως, το διακύβευμα το πραγματικό είναι οι εξετάσεις να γίνουν με βάση τις προδιαγραφές που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και που τις έχουν καθιερώσει ως ένα αξιόπιστο θεσμό, μέσα από τον οποίο γίνεται και η πρόσβαση στα πανεπιστήμια και η απόλυση. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν λάβει όλες τις πρόνοιες και τα απαραίτητα μέτρα και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος θα διεξαχθούν ομαλά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα δοκίμια των εξετάσεων ήταν προσαρμοσμένα στις συνθήκες της χρονιάς, ο Υπουργός ανέφερε ότι βεβαίως και είναι προσαρμοσμένα. Κατ’ αρχάς, πρόσθεσε, «από την ολοκλήρωση της διδασκαλίας και την ενημέρωση των παιδιών για το τι θα συμπεριλαμβάνουν οι εξετάσεις φάνηκε ότι έγινε προσαρμογή στη βάση του τι ήταν φέτος η διδασκαλία. Πρέπει να σας πω ότι -επειδή τις προηγούμενες μέρες, για πρώτη φορά εδώ και καιρό ήμουν και με φυσική παρουσία σε Συμβούλιο της ΕΕ- κάθε φορά διαπιστώνω, πληροφορούμενος και για το τι γίνεται στις υπόλοιπες 26 χώρες, ότι αναλόγως στην Κύπρο τα πήγαμε και τα πηγαίνουμε καλά. Μόνο 2-3 άλλες χώρες είχαν διδασκαλία με φυσική παρουσία όπως είχαμε στην Κύπρο. Επομένως, πράγματι τα καταφέραμε, τηρώντας τα μέτρα με τη διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση με τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών, των διευθύνσεων των σχολείων και βεβαίως χάρη στη συνεργασία των παιδιών και των οικογενειών τους. Σημειώνω ενδεικτικά ότι αυτές τις μέρες που τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειες τους ήταν πιο προσεκτικοί, ενόψει εξετάσεων,  βλέπουμε ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων και των επαφών. Στο διά ταύτα, σίγουρα η διαδικασία των εξετάσεων είναι απολύτως προσαρμοσμένη είναι η φυσική συνέχεια της διδασκαλίας, άρα λοιπόν και τα θέματα είναι προσαρμοσμένα και έχουν ληφθεί υπόψη οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές και μαθήτριες».

Ερωτηθείς αν υπήρχαν κάποιες αναφορές για διάφορα προβλήματα κατά την παρουσία των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι δεν μας έχουν αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα. Νομίζω ότι θα υπάρξει κατανόηση. Όλοι ξέρουμε ότι για να νιώθουμε συλλογικά υπεύθυνοι και για την υγειονομική ασφάλεια όλων πρέπει να έχουμε είτε αρνητικό τεστ είτε οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση προβλέπεται για το ότι είμαστε αρνητικοί και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και θα υπάρχει κατανόηση από όλους. Επαναλαμβάνω την έκκληση: όσο και αν είναι σεβαστές οι φιλοσοφικές απόψεις ή και αντιρρήσεις που μπορεί να έχουν κάποιοι, ταυτόχρονα πρέπει να σεβαστούμε τη συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει ίσως σε 99%, οι οποίοι αναμένουν ότι στους χώρους εξέτασης θα υπάρχει υγειονομική ασφάλεια και αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι.

ΙΠ