Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2021 12:40

Γραπτή Δήλωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου

Η φετινή μέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτείται από ουσιαστικές, άμεσες και ωφέλιμες αποφάσεις, ως αποτέλεσμα εργασίας πολλών ετών και από όλους τους φορείς.

Συνειδητοποιούμε πια, ότι η ανάγκη να επιστρέψουμε σε πιο Πράσινες Πρακτικές και σε ολιστική προσέγγιση δεν είναι απλώς επιβεβαιωμένη, αλλά γεγονός.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί προτεραιότητα για τα Κράτη Μέλη και ήδη, Κανονισμοί και αποφάσεις τροχοδρομούν τις ανάγκες συμμόρφωσής μας σε νέα δεδομένα. Στο επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσει σωρεία ζητημάτων νέων νομοθεσιών, ενεργειακής απόδοσης, διαχείρισης ρύπων, μεταφορών κλπ.

Το θέμα της φετινής αναφοράς είναι το να ξανασχεδιάσουμε τις πρακτικές μας, όχι ως παρότρυνση, αλλά σαν επιτακτική ανάγκη.

Από τις 3 Ιουλίου σταματά η διάθεση στην Ευρωπαϊκή Αγορά των πλαστικών μιας χρήσης και με αγωνία αναμένουμε και την εξάντληση των αποθεμάτων για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλαγούμε από τα τρομακτικά φαινόμενα ρύπανσης από μικροπλαστικά που κατέκλυσαν τις θάλασσες μας.

Να αποκαταστήσουμε τα Οικοσυστήματα, να καθαρίσουμε το Νερό.

Να μην παράγουμε απόβλητα, παρά μόνον για όσα πραγματικά χρειαζόμαστε.

Να καθαρίσουμε τον Αέρα που αναπνέουμε.

Να αξιοποιήσουμε την καινοτομία στην επαναχρησιμοποίηση.

Να δημιουργήσουμε φιλικότερες πόλεις για πεζούς, για ποδηλάτες, για τα παιδιά μας.

Επιτέλους, να αφήσουμε ήσυχη τη Φύση και να μάθουμε να σεβόμαστε την προσφορά της μέσω των Οικοσυστημικών της, Υπηρεσιών που παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ μα δεν είναι ανεξάντλητες.

Για εμάς και τα παιδιά μας!

 

-----------------

 

ΡΜ/IK/ΕΧΡ