Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-08-2021 12:45

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας σχετικά με το Δασικό Κολέγιο και την αναβάθμισή του σε αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε σχέση με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που αφορούν στη λειτουργία του Δασικού Κολεγίου, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Το Δασικό Κολέγιο, αυτή την περίοδο, λειτουργεί προσφέροντας προγράμματα ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης σε στελέχη του Τμήματος Δασών. Παράλληλα, το Τμήμα Δασών, ετοιμάζει αίτηση αναγνώρισης του Δασικού Κολεγίου ως Ιδρύματος Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η αίτηση θα υποβληθεί στον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), αμέσως μόλις ο Φορέας αρχίσει να δέχεται νέες αιτήσεις, στις αρχές Οκτωβρίου 2021.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το Δασικό Κολλέγιο όχι μόνο δεν κλείνει όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά αναβαθμίζεται σε αναγνωρισμένο Ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η αναβάθμιση αυτή, αποσκοπεί πρωτίστως στο να προσφέρει σε όλα τα νεοεισερχόμενα στελέχη του Τμήματος Δασών αναγνωρισμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, προσαρμοσμένο στα καθήκοντα που αναμένεται να αναλάβουν καθώς και στις ιδιαιτερότητες του κυπριακού δασικού οικοσυστήματος. Παράλληλα, το Κολέγιο θα μπορεί να προσφέρει και τριετές αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών, που θα είναι ανάλογο αυτού που προσφερόταν προηγουμένως, σε αναβαθμισμένη μορφή. Τέλος, το Κολέγιο θα μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες και να προσφέρει και αλλά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης στα θέματα προστασίας και αναβάθμισης του δασικού μας πλούτου, δεν είναι μονοσήμαντη. Με τις πολιτικές που εφαρμόζει και επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πρόληψη των πυρκαγιών, η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει 28 από τις 39 συστάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σε έκθεση τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα το 2016. Οι υπόλοιπες συστάσεις βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Παράλληλα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προωθούνται και άλλα μέτρα για την προστασία των δασών, με την αγορά πρόσθετων μέσων επίγειας και εναέριας πυρόσβεσης και παρατήρησης, αξιοποίηση των νέων διαθέσιμων τεχνολογιών καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, κάθε χρόνο, μετά από συναντήσεις προετοιμασίας που γίνονται σε επίπεδο Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών, συγκαλεί, αρκετά πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σύσκεψη για συζήτηση και παρακολούθηση του επιπέδου ετοιμότητας και οργάνωσής τους για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κατά τη φετινή σύσκεψη, δόθηκαν σαφείς οδηγίες για περαιτέρω δράσεις ενίσχυσης του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Οι αρμόδιοι Υπουργοί ενημερώνουν τακτικά τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία των δράσεων αυτών.

(ΝΓ/ΕΧΡ)