Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2018 19:39

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ

H Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η νομοθετική δέσμη αναφορικά με την κινητικότητα στον κλάδο των οδικών μεταφορών, με τους Υπουργούς να προβαίνουν σε αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά βασικές προτάσεις, όπως η πρόσβαση στην αγορά και οι κοινωνικές πτυχές του κλάδου των οδικών μεταφορών, καθώς και οι νέοι κανόνες για τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών.

Το Συμβούλιο εξέτασε, επίσης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στις συνδυασμένες μεταφορές και στα καθαρά οχήματα οδικών μεταφορών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα παραμένει η επίτευξη συμφωνίας επί του συνόλου των προτάσεων, με στόχο τη βελτίωση των όρων απασχόλησης και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων, των προτύπων ασφάλειας, την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι διαφανείς και εφαρμόσιμοι κανόνες, πρόσθεσε η κα Αναστασιάδου, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των οδικών μεταφορών και θα προστατεύσουν την αγορά από πιθανό κατακερματισμό με δυσμενείς επιπτώσεις για τον καταναλωτή. Καταλήγοντας, η Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην κατάληξη σε ένα ισορροπημένο κείμενο, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους και θα δημιουργεί ισότιμους όρους ανταγωνισμού, προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη Γενική Προσέγγιση επί του προτεινόμενου κανονισμού για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Η κα Αναστασιάδου τόνισε την ανάγκη όπως ο τελικός κανονισμός προστατεύει επαρκώς τα κράτη μέλη από πιθανές δυσμενείς συνέπειες στη συνδεσιμότητά τους, καθώς επίσης διασφαλίζει την ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι Υπουργοί ενέκριναν, επίσης, γενική προσέγγιση επί του Σχεδίου Οδηγίας για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων από τα πλοία. Σε παρέμβασή της, η Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην πρόταση, η οποία επιδιώκει την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ευθυγράμμισης με το διεθνές πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικών Βαλκανίων, μέσω βιώσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών. Σε παρέμβασή της, η Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου για ενίσχυση της συνδεσιμότητας των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος της ανάπτυξης.

Με αφορμή την εν λόγω συζήτηση, η κα Αναστασιάδου αναφέρθηκε και στη σημασία ενίσχυσης της συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν απομονωμένα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν χερσαία σύνορα, τονίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διαμόρφωση των προτάσεων της, για την επόμενη χρηματοδοτική προγραμματική περίοδο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Υπουργός Μεταφορών είχε συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών και Κινητικότητας, κα Violeta Bulc, με την οποία συζήτησαν θέματα όπως η βιώσιμη κινητικότητα, οι αεροπορικές μεταφορές και η οδική ασφάλεια.

----------------------------

ΕΙ