Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2021 18:28

Συνάντηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών με αντιπροσωπία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Άριστου Δαμιανού με αντιπροσωπία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία πραγματοποιεί, με πρόσκληση της Ένωσης Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ), τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Την αντιπροσωπία αποτελούν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου,  ο Γενικός Γραμματέας της και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Διευθυντής της κ. Ιωάννης Καραγιάννης. Από πλευράς της ΕΔΚ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Γραμματέας της ΕΔΚ κ. Χρίστος Χατζηγιάγκου.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για την εν λόγω συνάντηση και, αναφερόμενος στη συζήτηση που διεξάγεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισήμανε την ανάγκη προώθησης για ψήφιση της δέσμης νομοσχεδίων που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής αναφορικά με το όλο θέμα, ώστε ο υπό αναφορά θεσμός, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί άμεση μορφή δημοκρατίας, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν στο όλο θέμα της προωθούμενης μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας για αναβολή των τοπικών εκλογών και διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024, η διασύνδεση από πλευράς Κυβέρνησης της προώθησης των εν λόγω νομοσχεδίων με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως προϋπόθεσης για την άντληση κονδυλίων στο πλαίσιο αυτού, οι συνενώσεις τοπικών αρχών για τη δημιουργία νέων δήμων, η ανάγκη διασαφήνισης των αρμοδιοτήτων και εξουσιών που θα ασκούνται από τους δήμους και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της σκοπούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει στην υλοποίηση της σκοπούμενης μεταρρύθμισης, καταθέτοντας τη δική της εμπειρία στον τομέα αυτό, με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα σημερινά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΚ δήλωσε ότι προτίθεται στη συνέχεια να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αποστέλλοντας γραπτό σημείωμα, για τα διαμειφθέντα στη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατά την αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης, στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας.  

(ΕΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα