Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2021 19:57

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», στο Κάστρο Κολοσσίου

Καταρχάς, απολογούμαι που δεν μπορώ να βρίσκομαι προσωπικά απόψε μαζί σας σε αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση.

Είναι με θέρμη και περισσή συγκίνηση που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις. Ο ρόλος του συνδέσμου εδώ και είκοσι τέσσερα ήδη χρόνια στην ισότιμη μεταχείριση, την οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους και η αφειδώλευτη από μέρους του προσφορά αγάπης και φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους αποτελούν κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού εθελοντισμού. Επιθυμώ ταυτόχρονα να ευχαριστήσω το σύνδεσμο για την πρόσκληση και την τιμή να τεθεί υπό την αιγίδα μου η εκδήλωση. Παράλληλα συγχαίρω τόσο το σύνδεσμο όσο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την αρτιότητα της σημερινής διοργάνωσης, μία ακόμα ένδειξη της πολύπλευρης προσφοράς τους όχι μόνο στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και στα ευρύτερα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

Άξια επαίνων και η ομάδα καλλιτεχνών που θα επιτελέσει το σημερινό δρώμενο υπό τη σκηνοθετική σφραγίδα της διαπρεπούς σκηνοθέτριας Έλενας Σωκράτους, η οποία τιμά την Κύπρο στο εξωτερικό. Η αφιλοκερδής τους προσπάθεια και το μεράκι τους υπομιμνήσκουν το ρόλο που ο πολιτισμός ‒και η θεατρική παρέμβαση ειδικότερα‒ μπορεί να διαδραματίσει στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, απέναντι στην ιδιοτέλεια, την απουσία ενσυναίσθησης και την πνευματική νωχέλεια που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Την απώλεια της ευαισθησίας στο σύγχρονο κόσμο και την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου απέναντι στην αναπόφευκτη φθορά θίγει στο έργο του και ο ποιητής Μάριος Βούργος, επενδύοντας με τους στίχους του το σημερινό δρώμενο. Η έκθυμη, πολυποίκιλη και εγκάρδια διακαλλιτεχνική δράση και προσφορά του ποιητή ενισχύει σταθερά το φιλανθρωπικό έργο του συνδέσμου. Αφήνοντας υπόμνηση στο παρελθόν να «μην ξεχάσει να ενθυμείται το μέλλον», ο Βούργος επιτυγχάνει μια καθολική πραγμάτευση της πραγματικότητας, συναιρούμενης στο χωροχρόνο του συνειδητού και του ασύνειδου, αναδεικνύοντας τις ψυχικές αντοχές του ανθρώπου και την ακατανίκητη ροπή του και δύναμη για ζωή. Αποτελεί ευχής έργον το γεγονός ότι η διερεύνηση αυτή του ψυχικού χρόνου λαμβάνει χώρα σήμερα στο κάστρο του Κολοσσίου, ένα θαυμαστό ιστορικό παλίμψηστο, έναν τόπο διασταύρωσης ανθρώπων και πολιτισμών.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια εποχή πανδημίας, κρίσης θεσμών και αξιών, ηθικών εκπτώσεων και αγκυλώσεων, η κοινωνική αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός προβάλλουν ως αδήριτη την αναγκαιότητα του σεβασμού και της επιστροφής στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιθυμώ να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας απέναντι στη φιλανθρωπική δράση του συνδέσμου και σε κάθε ενέργεια που θεραπεύει την κοινωνική πρόνοια και δικαιοσύνη, τα γράμματα,  τις  τέχνες, την  ισονομία στην υγεία  και  την  κοινωνία,  προκειμένου να υψώσουμε τον άνθρωπο στο αληθινό του μέτρο, το αληθινό του πρόσωπο, την ευγενέστερή του αποστολή, εκπληρώνοντας την περίφημη ρήση του Μενάνδρου «Ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ»!

Ευχή όλων μας η άμεση αποθεραπεία, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, η απάμβλυνση του πόνου, η δημιουργική και εν αρμονία διαβίωση των παιδιών αυτών και των γονέων τους, που καταβάλλουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα και προσπάθεια.

Ας κάνουμε την ευχή αυτή πραγματικότητα!

Σημ.: Το χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, η Βουλεύτρια κα Φωτεινή Τσιρίδου.

(ΣΧ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα