Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2021 13:11

Χαιρετισμός Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση στην τελετή εγκαινίων του Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Ηλικιωμένων Νότιας Μαραθάσας/Ορεινών Θέρετρων

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινιού να παρευρεθώ στη σημερινή τελετή εγκαινίων του Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Ηλικιωμένων Νότιας Μαραθάσας/Ορεινών Θέρετρων.

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως ο αρμόδιος πλέον φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, θέτει σε υψηλή προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε τα τελευταία οκτώ χρόνια το Υπουργείο Εργασίας, υπό τον καθοδήγηση της κας Αιμιλιανίδου, επιδίωξη του Υφυπουργείου είναι, μεταξύ άλλων, η συνέχιση και η αναβάθμιση των πολιτικών, παρέχοντας στους ηλικιωμένους επαρκή φροντίδα, προστασία, ασφάλεια, αλλά και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Γι αυτό, και σε άψογη συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, προωθούνται πρωτοβουλίες και οι δράσεις, καθώς και προγράμματα, μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας τους και της κοινωνικής συμμετοχής.

Την 1η Οκτωβρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Τρίτης Ηλικίας, η οποία σηματοδότησε για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Κυβέρνηση την έναρξη διάφορων δράσεων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ρόλου και της θέση των ηλικιωμένων ατόμων στην κοινωνία. Με το σύνθημα «Κανένας Μόνος», το κράτος εκφράζει τη βούλησή του να στηρίξει τους ηλικιωμένους, ώστε να αισθάνονται ικανοποιημένοι και την ποιότητα της ζωής που απολαμβάνουν.

Μέσα από συνέργειες με τοπικούς φορείς, και με την προώθηση έργων όπως το Περιφερειακό Κέντρο Υποστήριξης Ηλικιωμένων, υλοποιούμε, αφενός, τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία δομών πρόνοιας, και εφαρμόζουμε πολιτικές που στοχεύουν στον άνθρωπο και την ευημερία του.

Το έργο και ο ρόλος που επιτελείτε ως ορεινές κοινότητες είναι εξαιρετικής σημασίας για τους κατοίκους των περιοχών σας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Σας διαβεβαιώνω ότι, αν και νεοσύστατο, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και εγώ προσωπικά έχουμε ως μέλημα την υλοποίηση, τη συνέχιση και την εξέλιξη των πολιτικών της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, στους τομείς της αρμοδιότητάς μας και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τον συντονιστικό ρόλο του Επιτρόπου, ώστε να επιτευχθεί πολυδιάστατη πολιτική για κάλυψη όλου του φάσματος των κατοίκων της περιοχής.

Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινιού, που παραχώρησε δωρεάν το κτήριο που φιλοξενεί σήμερα το Περιφερειακό Κέντρο, αλλά και για τις ποικίλες δράσεις που προωθεί, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Χαιρετίζω, επίσης, την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας Φοινίου να διοργανώσει σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας «Πορεία Αγάπης», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα Τρίτης Ηλικίας, την Παρασκευή που μας πέρασε, για την οικονομική ενίσχυση της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων Φοινιού. Τέτοιες πρωτοβουλίες μάς γεμίζουν με αισιοδοξία για τη συνέχεια και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι συλλογικά, θα ενδυναμώσουμε το κράτος πρόνοιας.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει επιχορηγηθεί από τις κρατικές ενισχύσεις το ποσό των 6,250 ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος, για να μπορέσει να εργοδοτηθεί Κοινωνικός Λειτουργός, ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Εξάλλου, οι κοινότητες είναι το πρώτο σημείο επαφής για τους πολίτες και μπορούμε μέσα από αυτές και με αγαστή συνεργασία να μεταφέρονται τα προβλήματα για να είμαστε πάντα εκεί.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΚ/IK)