Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-11-2021 19:33

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για τις θεατρικές παραστάσεις του έργου «Αθάνατες» στο Ηνωμένο Βασίλειο – εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η Κύπρος συμμετέχει με υπερηφάνεια μαζί με όλο το έθνος στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα μηνύματα της διεκδίκησης, της αγωνιστικότητας και της αξιοπρέπειας  που εκπέμπει η επέτειος με όραμα και ελπίδα την επικράτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης απ’ άκρου εις άκρον στο νησί μας.

Έτσι, κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για την προβολή της μεγάλης σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης, μας βρίσκει με ενθουσιασμό αλληλέγγυους. Γι αυτό και στηρίζουμε τις παραστάσεις του θεατρικού έργου «Αθάνατες» στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προγραμματίστηκαν με πρωτοβουλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Capital Publications κ. Νίκου Παπαδόπουλου και υπό την αιγίδα της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, καθώς και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Με την οικονομική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Γραφείου μας δίνουμε στους μαθητές των παροικιακών μας σχολείων την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν το βραβευμένο αυτό θεατρικό έργο.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση η οποία εστιάζεται στη ζωή και τον αγώνα εμβληματικών γυναικών που σημάδεψαν την Επανάσταση του ’21 ανεξίτηλα, όπως της Λασκαρίνας Μπουμουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους. Το έργο απέσπασε το πρώτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής και έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 και η συμμετοχή σε αυτήν Κυπρίων, η συνεισφορά γενικότερα της Κύπρου, η υπερηφάνεια που αισθανόμαστε μαζί με το σύνολο του Ελληνισμού, τα διδάγματα, οι αξίες και τα ιδεώδη που ξεχείλισαν μέσα από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των αγωνιστών του ’21, αλλά και από το αποτέλεσμα του αγώνα τους, είναι ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός που προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα εθνικής ανάτασης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης μας ως λαού που εξακολουθεί να διέρχεται χαλεπούς καιρούς εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας και των δυσκολιών από τις συνέπειες της εισβολής της στο νησί μας.

Το ότι ένας λαός, καταπονημένος και κατακερματισμένος στη διάρκεια αιώνων ξένης κατοχής, μπόρεσε να συσπειρωθεί και να πετύχει όσα πέτυχε απέναντι στις σκοτεινές δομές της εποχής, ενέπνευσε και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου του 1955-59 της Κύπρου κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας, όπως μας εμπνέει και σήμερα στον αγώνα μας εναντίον της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Συγχαίρω θερμά όλους τους συντελεστές των θεατρικών παραστάσεων, ιδιαίτερα τη συγγραφέα Τάνια Χαροκόπου και τον Κύπριο σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη, τους ηθοποιούς και φυσικά όλους τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας της πραγματοποίησης της ωραίας αυτής προσπάθειας.

Αθάνατες θα παραμείνουν για πάντα στις μνήμες μας όλες οι ηρωικές μορφές του υπέροχους αγώνα του 1821.

(EK)

Σχετικά Ανακοινωθέντα