Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2021 12:04

Ο Βουλευτής κ. Μάριος Μαυρίδης συμμετείχε σε Κοινοβουλευτικό διάλογο για τη Μεσόγειο

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μάριος Μαυρίδης συμμετείχε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε Κοινοβουλευτικό διάλογο για τη Μεσόγειο, που διοργάνωσε το Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Υποστηρίζοντας ότι η Μεσόγειος χρειάζεται περισσότερη πολυμέρεια και ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι τα εθνικά κοινοβούλια, μέσω του νομοθετικού τους ρόλου, αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση του διαλόγου και στην ανάληψη κοινής δράσης στη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι η Μεσόγειος υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις της και απαιτείται άμεση δράση. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για ανάπτυξη Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης προς επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, σε συνεργασία με χώρες της περιοχής.

Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, επενδύοντας στις δυνατότητες που προσφέρει η θεσμοθέτηση περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, προωθούν τη δημιουργία Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας με χώρες της Μεσογείου. Σημείωσε ότι προσβλέπει στην επανέναρξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων αυτών των μηχανισμών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ο Κύπριος βουλευτής διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης, ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι μέσω των εθνικών κοινοβουλίων και της διαδικασίας επικύρωσης των απαραίτητων διεθνών συμφωνιών για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), κατέστη δυνατή η ενεργειακή συνεργασία τη Κύπρου με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Μεσόγειο και ευρύτερα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της πολυμέρειας, της συνεργασίας και του διαλόγου, ενώ οι παραβιάσεις της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχεύουν στην ακύρωση της προοπτικής καθιέρωσης της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικής ενεργειακής επιλογής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας των εθνικών κοινοβουλίων για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι η κλοπή αρχαιοτήτων αποτελεί διεθνές έγκλημα ύψιστης σημασίας. Αναφέρθηκε δε στη «Σύμβαση της Λευκωσίας», η οποία είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση εγκλημάτων πολιτιστικής ιδιοκτησίας και που προνοεί ποινικοποίηση συγκεκριμένων πράξεων. Κάλεσε συναφώς τα εθνικά κοινοβούλια να προχωρήσουν άμεσα στην επικύρωσή της ώστε να τεθεί σε ισχύ.

 

ΕΧ/ΙΚ