Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2021 13:01

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών και στην επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο

Το 1985, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε η 5η Δεκεμβρίου ως η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών, με στόχο την αναγνώριση και περαιτέρω ενθάρρυνση εθελοντικών δράσεων στην παγκόσμια κοινότητα.  Στην Κύπρο, η πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη εκάστου έτους έχει καθιερωθεί από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού ως Εβδομάδα Εθελοντισμού, με σκοπό αφενός τη στήριξη διάφορων φορέων και οργανωμένων συνόλων στην ανάληψη εθελοντικών πρωτοβουλιών και αφετέρου την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.  Ιδιαίτερα τώρα, που διάγουμε συνθήκες πανδημικής κρίσης, η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους εθελοντές για ενίσχυση των εν ενδεία συνανθρώπων μας.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974, μετά την αναγκαστική αυτοεξορία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που επέβαλε το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη.  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, 250,000 κόσμου είχαν κατακλύσει την πλατεία της Αρχιεπισκοπής, για να ακούσουν την ιστορική ομιλία του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το μπαλκόνι της βομβαρδισμένης Αρχιεπισκοπής.  Από τη συγκέντρωση απουσίαζαν δυστυχώς οι χιλιάδες νεκρών, αγνοουμένων και κρατουμένων από τους Τούρκους.  Η ίδια αυτή μέρα έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δημοκρατικής Αντίστασης.

Μέχρι σήμερα η τουρκική προκλητικότητα δεν έλαβε τέλος.  Χρέος όλων μας η συνέχιση του αγώνα για τη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στον τόπο μας, καθώς και για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων των νόμιμα διαμενόντων στο νησί μας στις αρχές πάντοτε του διεθνούς δικαίου. 

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα και αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία στον τόπο μας.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

  

ΕΧ/ΙΚ