Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-02-2022 13:00

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε διαδικτυακό διάλογο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για θέματα Συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε χθες σε διαδικτυακό διάλογο της Συνέλευσης με θέμα «Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας και οι επιπτώσεις της στην περιοχή του ΟΑΣΕ».

Σε παρέμβαση του ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών για την προώθηση και υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης, σημειώνοντας ότι η συμμέτοχη της Κοινωνίας των Πολιτών συμβάλλει θετικά στην επιτυχή εφαρμογή των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, είτε αυτές λαμβάνονται σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια η Κοινωνία των Πολιτών, θέτει επίμονα αιτήματα για την προστασία του κλίματος, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, επισημαίνοντας ότι τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινωνικής κουλτούρας που θα ενσωματώνει τα επιστημονικά επιτεύγματα προς όφελος της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στους πολίτες, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι απαιτούν μετρήσιμα αποτελέσματα σε ότι αφορά στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης και σημείωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει συμβάλει στην ορθή ενημέρωση για τη σημασία της πράσινης μετάβασης, κυρίως στη συνείδηση των νέων γενεών.

Ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε επίσης ότι η άγνοια μέρους της κοινής γνώμης γύρω από την πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια του Κράτους για υιοθέτηση των απαραίτητων πολιτικών. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι θα πρέπει η κοινωνία να γνωρίζει ότι η ενεργειακή μετάβασης έχει υψηλό οικονομικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιληφθεί και τις αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής που έχει η μη μετάβαση σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης.

Επιπλέον ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι η πολιτική ατολμία και η διστακτικότητα αποτελούν επιπλέον παράγοντες που επιβραδύνουν την πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση. Επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δεν θα αποτελέσει μεμονωμένο ή παροδικό γεγονός, προβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις, εφόσον η διατήρηση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης ενέργειας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το επόμενο διάστημα. Εξήγησε δε ότι, αυτές οι απορρυθμίσεις του ισοζυγίου θα δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις, με επακόλουθο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη και η αντοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ τόνισε ότι το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που προκύπτει λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, μειώνει επιπλέον την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η συμβολή των οποίων απαιτείται για πραγματοποίηση των έργων που είναι αναγκαία για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης .

Η Κοινωνία των Πολιτών και ειδικότερα η νέα γενιά θα πρέπει να παλέψει για μια νέα προοπτική με επίκεντρο την ενεργειακή δικαιοσύνη, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί μοναδική ευκαιρία προώθησης της υιοθέτησης ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ.  Αναφέρθηκε δε στη σημασία της «ενεργειακής δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει στη βάση κοινωνικά δίκαιων, συμμετοχικών και δημοκρατικών παραμέτρων και επανέλαβε ότι η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζει τις αρχές της διαφάνειας και του κράτους δικαίου.

(ΝΓ)