Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-03-2022 08:01

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, χθες

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να απευθύνεσαι στο πιο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας το οποίο και αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα όσα προβλήματα ή τις όποιες ανισότητες παρατηρούντο ή και παρατηρούνται.

Στο πρόσωπό σας, ο καθένας αναγνωρίζει τη μάνα, τη σύντροφο, την κόρη. Αναγνωρίζει ακόμη την εργαζόμενη, τη μαχήτρια της ζωής, την ηρωίδα της πατρίδας. Την ηρωίδα της ζωής μας.

Μιλώντας για ηρωίδες πραγματικά η σκέψη και τα συναισθήματα πόνου αυτή τη στιγμή στρέφονται σε έναν πόλεμο που οργάνωσαν και πάλι οι άνδρες, εις βάρος των γυναικών, εις βάρος των παιδιών, εις βάρος γενικότερα της ανθρωπότητας. Θέλω να απολογηθώ εκ μέρους όσων μετέρχονται τη βία για να επιβάλουν εγωκεντρικά ή αλαζονικά σύνδρομα τα οποία τους διακατέχουν. Εύχομαι σύντομα να επικρατήσουν συνθήκες ειρήνης και στην Ουκρανία.

Αναμφίβολα, ο δυναμισμός που διακρίνει τις γυναίκες, επιτρέπει να υπηρετούν καθημερινά με επιτυχία και παρά τις όποιες αντιξοότητες, τους πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

Αυτό τον δυναμισμό, μαζί με τις ικανότητες, την υπομονή και την επιμονή που σας χαρακτηρίζουν, τα έχετε μετατρέψει σε πάθος και εργατικότητα καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες και επιτεύγματα.

Αυτά τα επιτεύγματα και η εν γένει επιτυχημένη δραστηριοποίηση των γυναικών σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, επέβαλαν τον σεβασμό, την αναγνώριση και αξιοποίηση των ικανοτήτων τους.

Είναι αυτός ο σεβασμός που συνειδητά με οδήγησε κατά τον σχηματισμό της Κυβέρνησής μου και της πρώτης αλλά ιδιαίτερα της δεύτερης, να αξιοποιήσω σε καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης σημαντικό αριθμό γυναικών, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τη διάρκεια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να αναφέρω πως στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν πέντε καταξιωμένες κυρίες, ενώ για πρώτη φορά χαιρόμαστε μια νέα γυναίκα η οποία έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής. Αυτό είναι μια κατάκτηση, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε. Το έχω πει και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις προς τις γυναίκες. Είστε ληξιαρχικά το 50 τοις εκατόν του πληθυσμού. Από εσάς εξαρτάται η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου ή της επιλογής ή της εκλογής των οποιωνδήποτε εσείς επιθυμείτε. Δώστε την προτίμηση σε καταξιωμένες γυναίκες οι οποίες οσάκις έχουν εμπλακεί στην πολιτική έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν αναμιγνυόμαστε πολλές φορές εμείς. Δεν υποτιμώ τους άνδρες, δεν υποτιμώ τις δυνατότητες και τις ικανότητες των ανδρών, αλλά ουδέποτε υποτίμησα και σέβομαι απόλυτα τις ικανότητες, τις δυνατότητες, το πείσμα και την επιμονή, αλλά και την ιδιαίτερη επιμέλεια των γυναικών.

Έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αν αναλογιστείτε πως το 50 τοις εκατόν των Επιτρόπων από σύνολο περίπου δέκα είναι γυναίκες.

Την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία γυναικών στις Προεδρίες και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών. Υπερβαίνουν το 35 τοις εκατόν.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την παρουσία διότι την εμπιστευόμαστε τη γυναικεία παρουσία. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και θα κάνω μια συνοπτική αναφορά στο πώς έχουμε πετύχει λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα όσον αφορά την εργασία και ιδιαίτερα τη μείωση του χάσματος αμοιβών με αποτέλεσμα στην Κύπρο να καταγράφεται μια διαχρονικά συνεχής βελτίωση.

Άκουσα για τους δείκτες. Με στεναχώρησε ότι βρισκόμαστε στην 20η θέση. Αυτό οφείλεται, όπως είπε η Επίτροπος Ισότητας, στη μη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης ιδιαίτερα στο Κοινοβουλευτικό Σώμα.

Για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της μείωσης του χάσματος για τα θέματα αμοιβών, σύμφωνα με τα τελευταία και αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2019, το ποσοστό αυτό του χάσματος βρίσκεται πλέον στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Η θετική αυτή εξέλιξη κατατάσσει την Κύπρο στην 7η καλύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, με σημαντική άνοδο της θέσης της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση του χάσματος αμοιβών, αφού από 15,6% το 2012 όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, μειώθηκε στο 10,1%.

Αναλόγως, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή δράσεων και πολιτικών, σχετικών με την καταπολέμηση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας, αλλά και κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών.

Δεν θεωρώ ότι πράξαμε όσα χρωστούμε να πράξουμε για τις γυναίκες, όσα οφείλουμε προκειμένου να ανταποδώσουμε αυτά που σας χρωστούμε.

Η σημερινή συμβολική μέρα δεν είναι παρά η υπόμνηση της υποχρέωσης του καθενός που βρίσκεται στην εξουσία να δει πώς επιτυγχάνονται ακόμα περισσότερο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να υπάρχει πλήρης μα πλήρης εξίσωση μεταξύ ανδρών και γυναικών ή μεταξύ γυναικών και ανδρών.

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)