Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2022 16:01

Υπογράφηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ η Διακήρυξη για τα Παιδιά στην Ουκρανία

Στην υπογραφή Διακήρυξης για τα Παιδιά στην Ουκρανία προχώρησαν σήμερα, στο Παρίσι, οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζοντας την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Διακήρυξη υπέγραψε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για διασφάλιση της προστασίας των αμάχων πολιτών, περιλαμβανομένων των παιδιών, θέτοντας ως προτεραιότητα την τήρηση των Συμβάσεων και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με έμφαση τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα παιδιά στην Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον φόβο και τις απώλειες που προκαλεί η εμπόλεμη σύρραξη, και στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων σε κατάλληλη στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, σίτιση και ασφάλεια.

Με τη Διακήρυξη, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να παρέχουν άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους, με ιδιαίτερη προσοχή στους ασυνόδευτους ανήλικους, που βρίσκονται ανάμεσα στους επηρεαζόμενους πληθυσμούς στο έδαφος της Ουκρανίας ή σε γειτονικά κράτη της.

Στη Διακήρυξη λαμβάνονται υπόψη και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα επιφέρει η εμπόλεμη κατάσταση για τα παιδιά. Προς αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη μέτρων και μηχανισμών που θα διασφαλίζουν, με επαρκή χρηματοδότηση, την πρόσβασή των παιδιών στα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως η εκπαίδευση, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε υπηρεσίες ψυχολογικής φροντίδας, και γενικότερα σε οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες κριθούν υποστηρικτικές για τα παιδιά.

Όπως καταγράφεται στη Διακήρυξη, η κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών συνιστά βασικό παράγοντα για τη βοήθεια των παιδιών που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του πολέμου. 

(ΕΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα