Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2022 11:03

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, στο Ναϊρόμπι

Πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στις 3-4 Μαρτίου 2022, η Ειδική Σύνοδος της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, για τον εορτασμό της 50ης επετείου από τη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP). Η Σύνοδος διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον από την κυβέρνηση της Κένυας, όπου και εδρεύει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Στην Ειδική Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα επιτεύγματα των 50 χρόνων λειτουργίας του Προγράμματος, καθώς και το όραμά του για το μέλλον, μέσω παρεμβάσεων από αρχηγούς κρατών και εκπροσώπους κυβερνήσεων, καθώς και μέσα από τη διεξαγωγή διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου προς το UNEP και τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, για τo έργο που επιτελούν για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Υπουργός τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός στην ανάπτυξη παγκόσμιων πρωτοβουλιών και στην κινητοποίηση πόρων για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών και καινοτόμων λύσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν την τριπλή πλανητική κρίση - την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση - και ταυτόχρονα ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο, προάγοντας την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.

Στο τέλος της Ειδικής Συνόδου, εγκρίθηκε ομόφωνα η Πολιτική Διακήρυξη για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μείζονων περιβαλλοντικών προκλήσεων του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί κρατών και οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων ανά το παγκόσμιο δήλωσαν τη δέσμευσή τους για την ενδυνάμωση του Προγράμματος και αναγνώρισαν το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Κατά τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον που προηγήθηκε, εγκρίθηκαν 14 ψηφίσματα που αφορούν στην ενίσχυση των δράσεων για διατήρηση της φύσης και επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Συνέλευση κατέληξε σε ομόφωνη έγκριση της Υπουργικής Διακήρυξης για εκκίνηση διεργασιών για τη σύναψη της πρώτης διεθνούς νομικώς δεσμευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά. Η βαρύτητα της εν λόγω δέσμευσης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2024, γίνεται αντιληπτή από τις δηλώσεις της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Προγράμματος, η οποία την χαρακτήρισε ως την «πιο σημαντική πολυμερή συμφωνία για το περιβάλλον μετά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή».

Στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο κ. Καδής πραγματοποίησε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στην Κένυα κ. Stephen Kalonzo Musyoka (πρώην Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας) και τον Μητροπολίτη Ναϊρόμπι Μακάριο. Κατά την επίσκεψή του στον χώρο της Μητρόπολης Κένυας, ο κ Καδής επισκέφθηκε την Πατριαρχική Σχολή, την Τεχνική Σχολή και το Διδασκαλικό Κολλέγιο, και διένειμε, μαζί με τον Μητροπολίτη, τρόφιμα σε παιδιά του δημοτικού σχολείου, το οποίο λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Ο Κ. Καδής εξήρε το ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κένυας, και διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Μακάριο ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο αυτό.


(ΜΒ)