Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-03-2022 10:23

Συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη μέρα στο Στρασβούργο οι εργασίες της 4ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη μέρα στο Στρασβούργο οι εργασίες της 4ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές κα Μαρίνα Νικολάου,  κ. Χρύσης Παντελίδης και κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου.  

Την Πέμπτη 10/3/2022, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των αντιπροσωπιών των εθνικών κοινοβουλίων στη Διάσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκε η κρίση στην Ουκρανία. Σε παρέμβασή της η κα Ατταλίδου επέκρινε την κωλυσιεργία που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από το 2014, υποτιμώντας την κατάσταση και θεωρώντας δεδομένη την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε η κα Ατταλίδου, αποτελεί ηχηρή υπενθύμιση των εξωτερικών απειλών που ελλοχεύουν στα σύνορα της ΕΕ, όπως στη Μεσόγειο, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μίας ουσιαστικής αμυντικής Ένωσης. Η κα Ατταλίδου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής των εθνικών κοινοβουλίων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επισημαίνοντας το μέγεθος του χάσματος μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, το οποίο, όπως ανέφερε, πρέπει να γεφυρωθεί.    

Στο πλαίσιο των εργασιών των θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΟΕ), οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα, η κα Νικολάου συμμετείχε στην ΟΕ για την Ισχυρότερη Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, ο κ. Παντελίδης στην ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και η κα Ατταλίδου στην ΟΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Οι ΟΕ ασχολήθηκαν με τις συστάσεις των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών για τις αντίστοιχες θεματικές.

Η κα Νικολάου αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της πανδημίας στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις γυναίκες, που έπρεπε να τηλεργάζονται, έχοντας την ίδια στιγμή και άλλες ευθύνες.  Είναι απαραίτητο, υπογράμμισε η κα Νικολάου, να τεθεί ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία, το οποίο να διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στην «αποσύνδεση», επισημαίνοντας ότι τα μεμονωμένα μέτρα που λήφθηκαν, δεν αντιμετώπισαν τις δομικές αδυναμίες του οικονομικού αναπτυξιακού μοντέλου. Η κα Νικολάου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη  προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, με γνώμονα την παραγωγικότητα, το οποίο να στηρίζει τα εθνικά συστήματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίαςκαι να κατοχυρώνει σύγχρονα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η κα Ατταλίδου, σε παρέμβασή στην ΟΕ για την Κλιματική αλλαγή και το Περιβάλλον, υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ενεργειακής Ένωσης. Η ενεργειακή αυτονομία, ανέφερε η κα Ατταλίδου, είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η εργαλειοποίηση του ενεργειακού τομέα από τρίτες χώρες εις βάρος της Ένωσης και να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια. Επισήμανε ότι οι στόχοι της ΕΕ για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχουν επιτευχθεί και συνεπώς χρειάζονται πιο συντονισμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της γεωργίας, η κα Ατταλίδου στηλίτευσε το φαινόμενο της εγκατάλειψης χρήσιμης γης, τονίζοντας την ανάγκη προώθησης της πράσινης γεωργίας. Η Κύπρια βουλευτής τόνισε επίσης τη σημασία του ρόλου της εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων.

 

(ΙΚ)