Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-03-2022 10:04

Πανηγυρικός λόγος του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ιωσήφ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Διπλή επέτειος σήμερα για τον ελληνισμό. Ως χριστιανοί, τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ενώ ως Έλληνες τιμούμε την εθνική παλιγγενεσία του 1821.

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το Δήμο Ιδαλίου για την τιμητική πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα εδώ στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου για να εκφωνήσω τον πανηγυρικό της ημέρας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Είναι πραγματικά μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση να είμαι ο ομιλητής τέτοια μέρα στον τόπο που γεννήθηκα, που μεγάλωσα και ζω με την οικογένεια μου.

Ο Δήμος Ιδαλίου γιορτάζει τις δυο γιορτές με μεγαλοπρέπεια όπως αρμόζει στην περίπτωση. Τέτοιες μέρες το μυαλό και η σκέψη ανατρέχουν στις ενδοξότερες στιγμές του ελληνισμού.

Η επέτειος του 1821 αποτελεί φάρο και οδοδείκτη για τις νεότερες γενιές. Η αγωνιστικότητα και η θέληση του λαού της Ελλάδας άλλαξε την ιστορική του μοίρα. Τα διδάγματα των αγώνων του Ελληνισμού αποτελούν φωτεινά παραδείγματα.

Η Αγία Λαύρα έδωσε το σύνθημα και το λάβαρο της Επανάστασης γρήγορα σκέπασε όλη την Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα. Παντού έδωσαν το παρόν οι εκλεκτοί της φυλής, άνθρωποι απλοί και καθημερινοί, που κατόρθωσαν να ενσαρκώσουν τα ιδανικά της στον πιο ψηλό βαθμό.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, o Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Διάκος στην Αλαμάνα και ο Ανδρούτσος στο Χάνι της Γραβιάς, ο Καραϊσκάκης στην Αράχοβα, ο πυρπολητής Κανάρης, ο Ανδρέας Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους και άλλοι γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές έγραψαν σελίδες δόξας.

Ένα ολόκληρο έθνος επέλεξε μία ώρα ελεύθερης ζωής. Η επανάσταση του 1821 υπήρξε μια πανεθνική εξέγερση, ένας πανελλήνιος αγώνας.

Από τα ανθοστόλιστα κορφοβούνια μέχρι τα ηλιοφίλητα πελάγη το γένος ανταποκρίθηκε σύσσωμο. Ο Έλληνας ζήτησε το αδύνατο πέρα από κάθε λογική, με πίστη και με πείσμα. Κι έγινε το θαύμα: το αδύνατο έγινε δυνατό. Το 21 είναι ένα θαύμα, ένα μεγαλούργημα, είναι το ξεκίνημα ενός αγώνα που αψήφησε τους αριθμούς.

Η Κύπρος ενσάρκωσε τα μηνύματα του 21 με το υπέρλαμπρο έπος του 55 - 59 το οποίο επίσης θα τιμήσουμε σε λίγες μέρες. Η κρυμμένη σπίθα της λευτεριάς, ζωντάνεψε με τις πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η του Απρίλη. Ήταν η νύκτα που αντιλάλησε σε όλο τον κόσμο, η αμετάκλητη απόφαση της γενιάς του ’55-59, να ζήσει λεύτερη.

Στο εθνικό προσκλητήριο πρώτη ανταποκρίθηκε η κυπριακή νεολαία γράφοντας ένδοξες σελίδες αγωνιστικότητας. Οι νέοι της Κύπρου βαφτισμένοι στα νάματα της φυλής συμπορεύτηκαν με τον Αρχηγό Διγενή στο δρόμο της τιμής αναζητώντας τη λευτεριά στα βουνά και τις ρεματιές.

Ελληνίδες και Έλληνες,

σήμερα η ιστορία γράφεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εδώ και εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες των θλιβερών γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και το δράμα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας. To μυαλό και η σκέψη μας βρίσκονται εκεί.

Εκεί όπου γίνεται μια ασύστολη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, εκεί όπου κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού. Τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας ουδεμία διαφορά έχουν με τα όσα ζήσαμε εμείς στη μαρτυρική μας πατρίδα το 1974. Νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες.

Ακόμα οι πληγές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο παραμένουν ανοικτές. Η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη και το έκτρωμα του εισβολέα στον Πενταδάκτυλο συνεχίζει να μας θυμίζει το χρέος μας προς τις μελλοντικές γενιές.

48 σχεδόν χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε δικαίωση.

Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της και τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους υπονομεύει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα μέσω της διπλωματικής οδού προσπαθώντας να εξευρεθεί ο τρόπος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες οι οποίες θα φέρουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

 Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη. Η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού η οποία θα ανταποκρίνεται στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλουν την απαράδεκτη θέση για δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο. Η στάση της Τουρκίας συνοδευόμενη και με μία σειρά από νέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εμποδίζουν την προοπτική επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου.

Οι διαχρονικοί στόχοι της Τουρκίας δεν είναι άλλοι από την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου, τουρκοκυπριακού ούτω καλούμενου κρατιδίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας παραμένοντας προσηλωμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεση του στις 9 Ιουλίου του 2021 ρητώς αναφέρει πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταστήσει σαφές σε πολλά ψηφίσματα πάνω από πενήντα χρόνια ότι υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στο νησί της Κύπρου».

Λίγες μέρες αργότερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από ειδική για την Κύπρο Σύνοδο, τόνισε ότι το σώμα «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κυρίες και κύριοι,

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε μόνο υπό συνθήκες ομόνοιας και αδελφοσύνης.

Ας ακούσουμε τα λόγια του Κολοκοτρώνη : «Σε μας μένει να ισιάξουμε και να στολίσουμε τον τόπο με θεμέλια της πολιτείας, την ομόνοιαν, τη θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερίαν».

Προτεραιότητα και επιδίωξή μας παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας και η διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας για όλους τους νόμιμους κατοίκους: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Προς επίτευξη των πιο πάνω απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, μακριά από συγκρούσεις και διχαστικά σύνδρομα.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι αντλήσαμε διδάγματα από την ιστορία μας και δικαιώσαμε τις θυσίες των ηρώων μας.

Οφείλουμε να εργαστούμε υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πάσης φύσεως προβλήματα, οδηγώντας τον τόπο μας μπροστά, ως υπόσχεση για τις επερχόμενες γενιές, που έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο και ευοίωνο μέλλον. Αυτό άλλωστε υπαγορεύει η φωνή του χρέους προς τους ήρωες μας.

Αυτή είναι η υπέρβαση που θα δικαιώσει όσους θυσιάστηκαν διαχρονικά για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, έναντι στις απελθούσες και επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου.

Ζήτω το ηρωικό 21!

Χρόνια Πολλά.

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα