Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2022 21:39

Δελτίo Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνήλθε σε συνεδρία της σήμερα, Πέμπτη, 31η Μαρτίου 2022, και συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1.     Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.01.062.183-2021)

Η επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, επανεξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο, έπειτα από απόφαση της ολομέλειας του σώματος ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2022. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων τα οποία δε διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας και προτίθενται να παρέχουν θεραπείες η προετοιμασία των οποίων γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας, νοουμένου ότι τα εν λόγω νοσηλευτήρια θα είναι συμβεβλημένα με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων. Η επιτροπή επιφυλάχθηκε να συζητήσει εκ νέου αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου.

 2.     Συμπερίληψη μίας εξωσωματικής θεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ).

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Χαράλαμπου Πάζαρου, Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Μαρίνας Νικολάου, Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστόφια, Πανίκου Λεωνίδου, Χρύσανθου Σαββίδη, Χρίστου Χρίστου, Μιχάλη Γιακουμή και Κυριάκου Χατζηγιάννη)

(Αρ. Φακ. 23.04.039.033-2022)

Η επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια και ιδιαίτερα για το υψηλό κόστος που απαιτούν οι εξωσωματικές θεραπείες. Συζήτησε επίσης  τη δυνατότητα ένταξης τουλάχιστον μίας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓΕΣΥ. Η επιτροπή επιφυλάχθηκε να επανέλθει σύντομα επί του θέματος.

 3.     Ο ανεπαρκής αριθμός θεραπειών (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες και ευρύτερα τα άτομα με αναπηρίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας και η ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και του κ. Ανδρέα Αποστόλου.)

(Αρ. Φακ. 23.04.039.064-2022)

Η επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώθηκε για τον αριθμό των εξειδικευμένων υποστηρικτικών θεραπειών -που προσφέρονται σε παιδιά με αναπηρίες και ενήλικους αναπήρους- οι οποίες καλύπτονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας. Εξέτασε επίσης τα περιθώρια ενίσχυσης της ποιότητας και της ποσότητας των εν λόγω υπηρεσιών. Η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Email: parliamentary-committees@parliament.cy

(ΝΓ)