Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2022 22:02

Συναντήσεις της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατά τη συμμετοχή της σε αντιπροσωπία Μελών του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ, στην Ουάσιγκτον

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, πραγματοποίησε χθες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπία Μελών του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Η αντιπροσωπία είχε χωριστές συναντήσεις με το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Ειδικό Βοηθό του Αμερικανού Προέδρου και Ανώτερο Διευθυντή για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας κ. Eric Green, καθώς και τον Αναπληρωτή Υφυπουργό στο Γραφείο Συγκρούσεων και Επιχειρήσεων Σταθεροποίησης κ. Matthew Steinhelfer και την τελούσα χρέη Αναπληρώτριας Υφυπουργού, στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, κα Kami Witmer.

Στις εν λόγω συναντήσεις, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην ενότητα που διακρίνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των κυρώσεων. Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι εντονότερος παρά για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για μετριασμό των επιπτώσεων αυτών καθότι είναι πιθανό να απειλήσουν την ενιαία στάση που τηρούν οι χώρες αυτή τη στιγμή. Επέκρινε δε την τουρκική άρνηση εφαρμογής κυρώσεων σημειώνοντας ότι εκμεταλλεύεται την ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την προσέλκυση ρωσικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αποκόμιση οικονομικών οφελών εις βάρος της ενότητας που επιδεικνύουν άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό, είπε η κα Χαραλαμπίδου, αποτελεί ένδειξη της γενικότερης προσπάθειας της Τουρκίας για ενίσχυση του στρατηγικών της δεσμών και με τη Μόσχα.

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επισημαίνοντας τις επιπτώσεις του φαινομένου στην ασφάλεια, τη δημοκρατία και την οικονομία, σημειώνοντας την ανάγκη αυστηροποίησης της εποπτείας στον τραπεζικό τομέα.  

Εξάλλου, σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον κ. Philippe Etienne, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Γαλλίας-Κύπρου και σημείωσε ότι το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασιών της Γαλλίας στη Μεσόγειο, το οποίο η Κύπρος καλωσορίζει, λειτουργεί σταθεροποιητικά σε μια περιοχή όπου η ύπαρξη ανταγωνισμών ισχύος τροφοδοτεί την περιφερειακή αστάθεια.

Επεσήμανε δε τους σημαντικούς παραλληλισμούς μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής την Κύπρο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου. Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε τη συμβολή της Κύπρου στις προσπάθειες απάμβλυνσης του ανθρωπιστικού αντικτύπου του πολέμου και ιδιαίτερα τη φιλοξενία προσφύγων, παρά τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα.

(ΝΓ)