Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-04-2022 09:35

Χαιρετισμός Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη σε συνέδριο με θέμα την παράνομη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IntegriSport Next

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετήσω την παρούσα σημαντική εκδήλωση. Μια εκδήλωση η οποία σκοπό έχει την ενημέρωση, την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων για ζητήματα χειραγώγησης αθλητικών αγώνων.

Ο Αθλητισμός είναι ένας χώρος που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει  και να προβάλλει το ήθος, την ευγενή άμιλλα και τα υψηλά ιδεώδη του ‘‘ευ αγωνιζεσθαι’’.  Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τον αθλητισμό από το φαινόμενο της διαφθοράς, οι συνέπειες της οποίας είναι πέραν της κερδοσκοπίας και του πλήγματος στην ακεραιότητα του χώρου και ο κίνδυνος στον οποίο τίθενται αθλητές και τα  εμπλεκόμενα στο χώρο άτομα.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς του Κυπριακού αθλητισμού, ψηφίστηκε ειδική νομοθεσία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όντως, ο νόμος εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες, αφού για πρώτη φορά καθορίζεται ως αδίκημα διαφθοράς η χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων ενώ δημιουργήθηκε και ιδιώνυμο αδίκημα για την δωροδοκία- δωροληψία που σκοπό έχουν την αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνα.

Δόθηκαν σημαντικές εξουσίες στην επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, όπως μεταξύ άλλων η εξουσία συλλογής πληροφοριών, η αυτεπάγγελτη εξέταση καταγγελιών που αφορούν παραβάσεις του νόμου αλλά και η έκδοση οδηγιών για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της χειραγώγησης αποτελεσμάτων σε αγώνες και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εισήχθησαν σημαντικές επίσης διατάξεις, για τη ρύθμιση του ασυμβίβαστου στην ιδιότητα του αθλητή και αθλητικού παράγοντα, διατάξεις για την διαφύλαξη  και προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών και του καταγγέλλοντος αλλά και την σύνταξη δεσμευτικού κώδικα ηθικής και δεοντολογίας.

Όμως, όπως και σε κάθε προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, η ουσιαστική και επιτυχής εφαρμογή ενός νόμου που αποτελεί σημαντικό μεν βοήθημα, απαιτεί την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις πτυχές του.  Απαιτείται λοιπόν αμοιβαία συνεργασία με τους διεθνείς φορείς, κατανόηση και  ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον ρόλο των αθλητών στα φαινόμενα διαφθοράς, συνεχής ενημέρωση για τις καινούργιες μεθόδους διάπραξης των σχετικών αδικημάτων αλλά και εφαρμογή ουσιαστικών και πρακτικών μέτρων για πρόληψη και αποτροπή των φαινομένων διαφθοράς στον αθλητισμό. Σε αυτό είναι που αποσκοπεί και η παρούσα εκδήλωση.

Από πλευράς της, η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καλύτερο δυνατόν ώστε να αποφευχθούν οι  καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στην εκδίκαση  των υποθέσεων χειραγώγησης, αφού πέραν του αναντίλεκτου γεγονότος ότι συνδέονται με την ανάγκη προστασίας των μαρτύρων, είναι εμφανές ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαφοροποιούν τα δεδομένα υποθέσεων, με αποτέλεσμα μάρτυρες κατηγορίας να υπαναχωρούν και να μην καταθέτουν στο Δικαστήριο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπόθεσης χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα που καταχωρίστηκε στο  Κακουργιοδικείο το 2020 αλλά μετά από συνεχείς αναβολές, η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων αναστάληκε αφού οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν επιθυμούσαν πλέον να καταθέσουν.

Αριθμός υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ πρόσφατα υπήρξε και η πρώτη δικαστική απόφαση όπου ποδοσφαιριστής κρίθηκε ένοχος σε σχέση με αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.

Ιδιαίτερα σημαντικός, είναι βεβαίως και ο ρόλος των Δικαστηρίων με την ανάγκη για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων και επίσης την ανάγκη για επιβολή αυστηρών ποινών κατά τρόπο που οι ποινές να καθίστανται αποτρεπτικές για τους επίδοξους παραβάτες.

Θα ήθελα τελειώνοντας να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία αυτή.  Είμαι βέβαιος πως θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς στο χώρο του αθλητισμού και ευελπιστώ πως με την συμβολή όλων μας ο Κυπριακός αθλητισμός θα επανέλθει εκεί που του αρμόζει και του αξίζει.

(MΛ)