Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2022 12:17

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία της Κ.Σ. ΟΑΣΕ με θέμα τις επισκέψεις μελών της επιτροπής για τη μετανάστευση σε κέντρα φιλοξενίας αιτητών ασύλου

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Αντιπρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής της Συνέλευσης για τη Μετανάστευση, συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή συνεδρία, με θέμα την πρόσφατη επίσκεψη μελών της Επιτροπής σε κέντρα φιλοξενίας αιτητών ασύλου στη Σάμο και τη Λέσβο.

Ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι τα κράτη πρώτης υποδοχής καταβάλλουν σημαντικές και συνεχείς προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου εδώ και αρκετά χρόνια, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ εύκολο να ασκείται κριτική από κράτη που δεν είναι στην πρώτη γραμμή. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει ουσιαστικές βελτιώσεις στις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου, σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις της Επιτροπής στη χώρα, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η πρόσβαση των αιτητών ασύλου σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, που είναι εξαιρετικά σημαντική, παρέχεται επί ίσοις όροις όπως και προς τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Χατζηγιάννη απέρριψε τις κατηγορίες που δέχεται η Ελλάδα για επαναπροωθήσεις μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν έναντι των διακινητών, οι οποίοι προωθούν συστηματικά μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι συνεχίζονται οι καθημερινές αφίξεις αιτητών από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων και ότι η χώρα έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητές της να δέχεται τόσο μεγάλους αριθμούς μεταναστών.


(ΜΒ/ΙΚ)