Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2022 19:55

Εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την προσφώνηση Ειδικής Συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας,

Έντιμε κύριε Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο,

Έντιμοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας, η ομιλία σας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε πολύ κρίσιμες ώρες για τη χώρα σας, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή. Η άμεση αυτή επικοινωνία, μας φέρνει πιο κοντά στον φίλο Ουκρανικό λαό, τον οποίο περιβάλλουμε με αισθήματα σεβασμού, θαυμασμού και αμέριστης αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Ταυτόχρονα, μας δίνει την ευκαιρία να σας διαβεβαιώσουμε ότι υπερασπιζόμαστε σθεναρά και αταλάντευτα τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι για μας αδιαπραγμάτευτα και αδιαμφισβήτητα.

Εκφράζουμε επίσης τον αποτροπιασμό μας για τις εγκληματικές πράξεις δολοφονίας αμάχων, ιδιαίτερα για όσα τις τελευταίες μέρες είδαμε να λαμβάνουν χώρα.

Σας διαβεβαιώ ότι ο Κυπριακός λαός κατανοεί και συναισθάνεται πλήρως την απόλυτη οδύνη, την απελπισία και την αγανάκτηση του Ουκρανικού λαού εν μέσω ερειπίων, για τα όσα αποτρόπαια συντελούνται στη χώρα σας, τα οποία μάς είναι πολύ γνώριμα, αφού και οι δικές μας πληγές είναι ακόμα νωπές.

Είναι για αυτό τον λόγο που από την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο οποίο καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο, ως τη μόνη δυνατή οδό επίλυσης διαφορών.

Προτού λάβετε τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, καλώ όλες και όλους σε τήρηση  ενός λεπτούσιγής, ως ελάχιστου φόρου τιμής στους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχασαν και χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αιωνία τους η μνήμη.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας, έχετε τον λόγο.

[Ακολουθεί η ομιλία Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι]

 

(IK)